Ministar Krstičević s ministrom obrane Afganistana u Kabulu

Afganistanski ministar obrane: Hvala hrabrim hrvatskim vojnicima na svemu što čine za nas

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sastao se u četvrtak, 19. prosinca 2019. godine s ministrom obrane Islamske Republike Afganistan Hajijem Asadullahom Khalidom.

Tom prigodom, ministri su u Kabulu razgovarali o sigurnosno-političkoj situaciji u Afganistanu, doprinosu Republike Hrvatske u Afganistanu i mogućnostima za hrvatsku obrambenu industriju.

Ministar Krstičević s ministrom obrane Afganistana u Kabulu | Foto: MORH

Afganistanski ministar: Hvala hrabrim hrvatskim vojnicima na svemu što čine za nas

Ministar obrane Afganistana zahvalio je  Hrvatskoj na angažmanu i pomoći istaknuvši: “Hvala hrabrim hrvatskim vojnicima na svemu što čine za nas, što nam pomažu u savjetovanju i mentoriranju naših snaga. Afganistanski narod nikad neće zaboraviti hrabrost hrvatskih vojnika”.

Također, afganistanski ministar uputio je izraze sućuti obitelji poginulog Josipa Briškog i hrvatskom narodu na gubitku pripadnika Hrvatske vojske istaknuvši: “Upućujem duboku sućut obitelji hrabrog Josipa Briškog koji je izgubio svoj život za mir i stabilnost u Afganistanu. Također, želim brz i potpun oporavak dvojici hrvatskih vojnika koji su ranjeni u Afganistanu”, rekao je.

Ministar Krstičević s ministrom obrane Afganistana u Kabulu | Foto: MORH

Ministar Krstičević: Hrvatska vojska poštuje kulturu i običaje žitelja Afganistana

Ministar Krstičević istaknuo je tom prigodom kako je Hrvatska prisutna u Afganistanu već 16 godina, gdje je sudjelovalo više od 6000 pripadnika Hrvatske vojske. “U Afganistanu zajedno s drugim saveznicima i partnerima doprinosimo miru i sigurnosti. Mentoriramo Afganistanske snage sigurnosti i puni smo razumijevanja za žitelje Afganistana i poštujemo njihovu kulturu i običaje. Pomogli smo da afganistanske sigurnosne snage budu bolje.”

Vezano za sigurnosno-političku situaciju u Afganistanu, afganistanski ministar rekao je kako se sigurnosno stanje polako poboljšava te kako se očekuje nastavak daljnjih pregovora.

Ministar Krstičević kazao je: “Nadam se da će uskoro doći vrijeme da oni sami preuzmu odgovornost za sigurnost i mir u Afganistanu”.

U razgovoru na temu obrambene industrije, ministar obrane Asadullah Khalid iskazao je interes za hrvatsku obrambenu industriju i moguće opremanje afganistanski snaga hrvatskim proizvodima te su dogovoreni daljnji razgovori o budućoj suradnji. 

Objava Ministar Krstičević s ministrom obrane Afganistana u Kabulu pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja