Na Plesu doček posade i helikoptera HRZ-a te DIP-a civilne zaštite MUP-a iz Albanije

Kroz ovu aktivnost potvrđeno je da smo spremni odgovoriti svim zahtjevima koji se postave pred sastavnice sustava domovinske sigurnosti, poručuje general Matanović

U vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu u petak, 29. studenog 2019. održan je doček članova posade dva helikoptera Mi-171Sh iz Eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te pripadnika Državne intervencijske postrojbe Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova RH s psima tragačima iz Albanije.

Posada helikoptera Mi-171Sh koju čini četiri pilota i četiri tehničara letača Eskadrile višenamjenskih helikoptera HRZ-a pružila je potporu modulu Državne intervencijske postrojbe Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH koji je s 16 pripadnika i osam pasa tragača, temeljem Odluke Vlade RH, 26. studenoga 2019. upućen u Albaniju radi pružanja humanitarne pomoći, zbog snažnog potresa koji je pogodio tu zemlju.

Doček posade i helikoptera Mi-171Sh te DIP-a Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a iz Albanije na Plesu | Foto: MORH / T. Brandt

General Matanović: Republika Hrvatska je pravovremeno reagirala te su za samo tri sata integrirane sve sastavnice sustava domovinske sigurnosti

Zahvalivši pripadnicima HRZ-a i Državne intervencijske postrojbe MUP-a na zajedničkom doprinosu u pružanju humanitarne pomoći albanskom narodu, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Drago Matanović tom je prigodom istaknuo kako su Ministarstvo obrane i Ministarstvo unutarnjih poslova ovim primjerom zajedničke suradnje pokazali humanitarni karakter Republike Hrvatske i pomoći narodu u nevolji, u ovom slučaju Republici Albaniji.

“Zahvalio bih svima djelatnicima Ravnateljstva civilne zaštite i pripadnicima HRZ-a koji su sudjelovali u ovoj humanitarnoj akciji”, rekao je general Matanović istaknuvši kako je Republika Hrvatska u ovom slučaju vrlo brzo reagirala što potvrđuje činjenica kako su nakon zahtjeva, za samo tri sata integrirane sve sastavnice ove aktivnosti te bile spremne i krenule u područje Republike Albanije na zadaću. “Činjenica je da smo tamo bili među prvima i sam tim, kroz ovakvu aktivnost potvrđuje se još jednom da smo u pripremi i koordinaciji svih sastavnica Domovinske sigurnosti spremni odgovoriti svim zahtjevima kad se postave pred sastavnice. I u ovom slučaju kad je riječ o Albaniji i u slučaju potrebe u Republici Hrvatskoj”, naglasio je general Matnović.

Doček posade i helikoptera Mi-171Sh te DIP-a Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a iz Albanije na Plesu | Foto: MORH / T. Brandt

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Trut: Reagirali smo na najbolji mogući način i u najkraćem mogućem vremenu izvršili svoje zadaće

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu dr.sc. Damir Trut pohvalio je i zahvalio u ime ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića cijelom timu i svim pripadnicima koji su sudjelovali u ovoj humanitarnoj akciji.

“Zaista smo reagirali na najbolji mogući način i pokazali kako su snage civilne zaštite sposobne i spremne u najkraćem mogućem vremenu izvršiti svoje zadaće”, istaknuo je Trut.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Trut također je istaknuo vrlo brzu reakciju Vlade RH: “Ova zadaća je odrađena u najboljoj mogućoj mjeri. To je pokazatelj da možemo raditi i u Hrvatskoj po potrebi, ali isto tako i u ovakvim složenim međunarodnim okolnostima”, rekao je te također napomenuo kako je jučer Vlada donijela odluku i o materijalnoj pomoći Republici Albaniji, gdje je jučer upućen kamion i kombi pun opreme. “U pripremi je još jedan kontingent koji će Hrvatska slati u dogovoru sa albanskim vlastima, kad vidimo njihove potrebe”, rekao je.

Načelnik sektora – zapovjednik Državne intervencijske postrojbe Ravnateljstva civilne zaštite Mladen Vinković ukratko je izvijestio o aktivnostima tijekom trodnevnog boravka u Albaniji: “Tim od 15 ljudi i osam pasa radili su svaki dan, prošli su četiri radilišta od kojih su na tri detektirali žrtave ispod ruševina”. Posebno je pohvalio suradnju sa međunarodnim timovima iz Rumunjske, Srbije, Crne Gore s kojima su surađivali na terenu u Albaniji posebno izdvojivši izvrsnu organizaciju i potporu albanskih kolega tijekom provedbe ove akcije.

Doček posade i helikoptera Mi-171Sh te DIP-a Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a iz Albanije na Plesu | Foto: MORH / T. Brandt

Piloti Eskadrile višenamjenskih helikoptera: Bili smo u 24-satnom dežurnu spremni pomoći u bilo kojem trenutku

Pripadnici 91. krila, piloti helikoptera koji su bili angažirani u Albaniij, satnik Davor Kirin i satnik Franjo Mrkša rekli su da su izuzetno kratkom roku riješili svu potrebnu dokumentaciju te pripremili posade i helikopter kako bi što prije stigli u Albaniju. “Bili smo spremni za prijevoz unesrećenih u bilo kojem trenutku, obzirom da smo bili u 24-satnom dežurstvu”, izjavili su piloti istaknuvši kako je ova aktivnost još jednom pokazala kako su helikopterske posade Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sposobne u najkraćem mogućem roku izvršili sve zadaće koje se stave pred njih. Osvrnuli su se i na pse koji su bili s njima rekavši: “Zvijezde leta helikopterima su bili psi tragači koji su izvrsno podnijeli let i uživali u letu i buci helikoptera”.

Tomislav Marinić iz Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a sudjelovao je u ovoj humanitarnoj akciji sa psom Tandom. Rekao je kako su na terenu ponudili tehničko pretraživanje i pretragu sa psima, jer se na taj način vrlo brzo mogu odrediti prioriteti u spašavanje iz ruševina jer bez pronalaska nema spašavanja. “Radili smo na četiri stambene zgrade i jednom hotelu, u tim objektima smo imali vrlo dobre rezultate po pitanju pretrage, iako u konačnici na tim lokacijama nije bilo preživjelih” rekao je Marinić te dodao kako je na terenu uz osam potražih pasa iz Hrvatske bilo još pasa iz Italije i iz Rumunjske.

Podsjećamo, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević uputio je izraze sućuti ministrici obrane Albanije Olti Xhaçki i obiteljima poginulih žrtava snažnih potresa koji su pogodili Albaniju, izrazivši nadu u brz oporavak ozlijeđenih te pronalazak nestalih.

Objava Na Plesu doček posade i helikoptera HRZ-a te DIP-a civilne zaštite MUP-a iz Albanije pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja