Ministar Krstičević na konferenciji o obrambenoj industriji

Hrvatska obrambena industrija koja ide u korak s tehnologijom garantira razvoj sposobnosti HV-a, a sve u funkciji sigurnosti, poručuje Krstičević

U organizaciji Ministarstva obrane RH i Jutarnjeg lista u srijedu, 27. studenog 2019. godine u Laubi u Zagrebu održana je međunarodna konferencija pod nazivom “Budućnost hrvatske obrambene industrije i nove tehnologije”, na kojoj je nazočio izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima.

Uz predstavnike vodećih hrvatskih tvrtki obrambene industrije, na konferenciji su nazočili i održali izlaganja neki od vodećih stručnjaka i kreatora razvoja obrambene industrije partnerskih zemalja.

Urednik za sigurnost i obranu na Institutu za sigurnosne studije EU – EUISS Daniel Fiott održao je izlaganje na temu “Geopolitika i tehnologija: kako Europa može odgovoriti na izazove svijeta koji se mijenja?”, dok je zamjenik direktora Agencije za međunarodnu suradnju SIBAT pri Ministarstvu obrane Države Izrael Paul Friedberg održao izlaganje na temu “Veličina države i ograničeni prirodni resursi nisu prepreka za razvoj snažne obrambene industrije”.

U sklopu konferencije, predstavnici nekih tvrtki obrambene industrije imali su svoj izložbeni prostor, a na konferenciji se analiziralo i stanje hrvatske obrambene industrije, rezultati koje postiže te smjerovi u kojima se razvija.

Ministar Krstičević i načelnik GS OSRH general Šundov sudjelovali na konferenciji “Budućnost hrvatske obrambene industrije i nove tehnologije” | Foto: MORH / M. Čobanović

Grabar-Kitarović: Hrvatska obrambena industrija oslonac je naše sigurnosti

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH  Kolinda Grabar-Kitarović u video poruci zahvalila je organizatorima za prepoznavanjem ove teme kao jedne od ključnih u kontekstu daljnjeg razvoja hrvatskog gospodarstva.

“Hrvatska obrambena industrija za 21. Stoljeće, uvjerena sam, bit će oslonac naše sigurnosti i biti naš korak prema tehnološkom napretku i razvoju te razvoju gospodarstva. Želim vam uspješnu i produktivnu konferenciju”, poruka je predsjednice Grabar-Kitarović.

Ministar Krstičević i načelnik GS OSRH general Šundov sudjelovali na konferenciji “Budućnost hrvatske obrambene industrije i nove tehnologije” | Foto: MORH / M. Čobanović

Krstičević: Snažna obrambena industrija garantira razvoj Hrvatske vojske i njezinih sposobnosti

Ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo organizacijom ovakve važne konferencije istaknuvši kako je jedna od ključnih teza da veličina i ograničeni prirodni resursi nisu ograničenje za razvoj snažne obrambene industrije.

Druga vrlo snažna poruka današnje konferencije je, istaknuo je ministar: “Snažna hrvatska obrambena industrija koja ide u korak s tehnologijom garantira kontinuirani razvoj Hrvatske vojske i razvoj njezinih sposobnosti, a sve u funkciji sigurnosti. Hrvatska mora voditi računa o vlastitoj sigurnosti i o ulaganju u obrambenu industriju. Ona je naša prednost, u vojnom, gospodarstvenom i političkom smislu. Ona je naš strateški interes”.

Ministar je o ovoj prigodi rekao kako Hrvatska ima odličnu obrambenu industriju koja je stvorena u Domovinskom ratu. Istaknuo je vrhunske proizvode hrvatske obrambene industrije koji su prepoznati u svijetu. Tako tvrtka Čateks proizvodi  tkaninu za opremanje kompletne Slovenske vojske, a DOK-ING izvozi strojeve u Južnu Koreju, a tvrtka Šestan Busch izvozi kacige u Litvu.

Hrvatska vojska i Ministarstvo obrane pomažu hrvatskoj obrambenoj industriji i hrvatska obrambena industrija ima nemjerljiv značaj za naš sigurnosno-obrambeni sustav, kao i za opstojnost Republike Hrvatske, ali je isto tako dokaz povezanosti s Hrvatskom vojskom i njenim potrebama”, rekao je.

Krstičević: Želimo biti ključan partner u razvoju obrambene industrije

Ministar Krstičević podsjetio je kako Republiku Hrvatsku u nadolazećem razdoblju očekuje predsjedanje Vijećem Europske unije tijekom kojeg će u suradnji s Europskom obrambenom agencijom, organizirati konferencija na visokoj razini na temu obrambene industrije i potencijala koji se otvaraju u okviru Europskog obrambenog fonda, a koja će se održati 24. ožujka 2020. u Zagrebu.

“Želimo biti ključan partner u razvoju obrambene industrije, želimo razvijati nove sposobnosti i ulagati u istraživanje i razvoj. Ministarstvo obrane i ove je godine u području obrambene industrije ostvarilo mjerljive pomake prema onome što je zajednička odrednica Vlade Republike Hrvatske i hrvatskih gospodarstvenika – nova i tehnološki napredna rješenja kreirana u sinergijskoj sprezi Hrvatske vojske i hrvatskih znanstvenika, poduzetnika i inovatora, a sve s ciljem ispunjavanja zacrtanih zadaća Hrvatske vojske i ciljeva Strategije nacionalne sigurnosti”, zaključuje ministar Krstičević.

Ministar Krstičević i načelnik GS OSRH general Šundov sudjelovali na konferenciji “Budućnost hrvatske obrambene industrije i nove tehnologije” | Foto: MORH / M. Čobanović

Šundov održao izlaganje na temu “Nove tehnologije i transformacija obrane – operacije”

U sklopu konferencije načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov održao je izlaganje na temu “Nove tehnologije i transformacija obrane – operacije” i između ostalog, govorio o utjecaju istog na organizacijske strukture i procese u oružanim snagama.

“Nove tehnologije zahtijevaju istraživanje novih taktika i tehnologija, a samim time morat će se poboljšati fizičke i mentalne kapacitete vojnika. Morat ćemo biti svjesni i zlouporabe takvih novih tehnologija i na to biti spremni u svakome trenutku. Trebat ćemo novi način razmišljanja o prijetnjama, razmišljati kako smanjiti rizik i iskoristiti priliku”, rekao je general Šundov naglasivši kako će i dalje, ljudski kapital ostati ključan, odnosno najbitniji jer upravo su ljudi ti koji čine razliku između dobrih i najboljih.

“Moramo misliti nezamislivo, razmišljati o svemu”, poručuje general Šundov.

Ministar Krstičević i načelnik GS OSRH general Šundov sudjelovali na konferenciji “Budućnost hrvatske obrambene industrije i nove tehnologije” | Foto: MORH / M. Čobanović

Mate Rimac, dekan FER-a i brojni stručnjaci o novim tehnologijama

Kao panelisti na konferenciji “Budućnost hrvatske obrambene industrije i nove tehnologije” sudjelovali su dekan FER-a u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Gordan Gledec, direktor tvrtke Rimac Automobili Mate Rimac, predsjednik HUP-ove Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti Boris Drilo, predsjednik Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije Goran Basarac, direktor tvrtke HS-Produkt Željko Pavlin i predsjednik Uprave Agencije Alan Ivica Nekić.

Objava Ministar Krstičević na konferenciji o obrambenoj industriji pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja