Novi zapovjednici u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva je brigadni general Michael Križanec, a zapovjednik 93. krila je brigadir Željko Ninić

Sukladno Zakonu o obrani, članku 7., stavak 1., podstavak 10, na prijedlog načelnika Glavnog stožera OS RH i uz suglasnost ministra obrane, predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH donijela je odluku o razrješenju s dužnosti dosadašnjeg zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadnog generala Mate Mikića te odluku o razrješenju s dužnosti dosadašnjeg zapovjednika 93. krila brigadira Marija Pleše.

Dosadašnji zapovjednik Mato Mikić odlazi u starosnu mirovinu uz častan otpust, a brigadir Mario Pleša se stavlja na raspolaganje unutar Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Novim zapovjednikom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva imenovan je dosadašnji načelnik Stožera brigadni general Michael Križanec, a novim zapovjednikom 93. krila imenovan je brigadir Željko Ninić.

Brigadni general Michael Križanec rođen je 7. siječnja 1972. godine u Zagrebu gdje je završio osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje. Na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu diplomirao je 1997. godine na smjeru aeronautika – vojni pilot kao pripadnik prve generacije vojnih pilota školovanih u Republici Hrvatskoj. U Sjedinjenim Američkim Državama, na Maxwell Air University, završava naprednu časničku školu te potom, na istom sveučilištu, završava i zapovjedno stožernu školu i magistrira iz područja “Vojna operativna znanost i umijeće”. Obrazovanje nastavlja u SR Njemačkoj gdje 2005. godine u Centru za međunarodne sigurnosne studije “George C. Marshall” završava napredni studij nacionalne sigurnosti za vođe. Tijekom vojne karijere obnašao je niz dužnosti, između ostalih zamjenika, a potom i zapovjednika Eskadrile višenamjenskih helikoptera u 91. zrakoplovnoj bazi, časnika za združenu doktrinu u Operativnoj upravi GS OS RH, izvršnog časnika načelnika Glavnog stožera OS RH te zapovjednika 91. zrakoplovne baze HRZ i PZO. Također je bio prvi zapovjednik hrvatskog zrakoplovnog kontingenta u NATO vođenoj operaciji KFOR na Kosovu. U ulozi zrakoplovnog mentora, sudjelovao je i u NATO operaciji ISAF u Afganistanu.

Za svoj rad i postignuća višestruko je pohvaljivan i nagrađivan. Nositelj je odlikovanja Red hrvatskog pletera, Red hrvatskog trolista te NATO medalja KFOR ’09, ISAF ’11 i US Army Achievement Medal ’11. Na dužnost zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva dolazi s dužnosti načelnika stožera i zamjenika zapovjednika, koju je obnašao od 1. siječnja 2018.

Brigadir Željko Ninić rođen je 14.1 1.1974. u Brčkom, BiH. Diplomirao je na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu u 2. naraštaju kadeta – vojnih pilota HRZ-a i stekao zvanje dipl. inž. aeronautike – vojni pilot. Završio je izobrazbu za nastavnika letenja na Filozofskom fakultetu u Zadru i radio kao nastavnik letenja na avionu Pilatus PC-9M. Završio je preobuku za nadzvučni borbeni avion MiG-21 u 91. ZB. Završio je Ratnu škola “Ban Josip Jelačić” i Zapovjedno stožernu školu “Blago Zadro”. Brigadir Ninić završio je više tečajeva i obuka u inozemstvu, sudjelovao u planiranju i provedbi mnogih domaćih i međunarodnih aktivnosti i vojnih vježbi te bojevih djelovanja postrojbe. Obnašao je više dužnosti u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, među kojima zapovjednik Eskadrile borbenih aviona 91. zrakoplovne baze te zapovjednik 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Za svoj rad i postignuća višestruko je pohvaljivan i nagrađivan Od srpnja 2019. bio je na dužnosti u Službi za upravljanje projektima Ministarstva obrane RH.

Objava Novi zapovjednici u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja