Posjet ministra Krstičevića Europskoj obrambenoj agenciji u Bruxellesu

Ministar Krstičević u sklopu posjeta Europskoj obrambenoj agenciji sastao se s izvršnim direktorom Agencije Jorgeom Domecqom

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u utorak, 12. studenog 2019. godine posjetio je Europsku obrambenu agenciju (European Defence Agency – EDA) u Bruxellesu, gdje se sastao s izvršnim direktorom Agencije Jorgeom Domecqom.

Ministar Krstičević i izvršni direktor Domecq osvrnuli su se na nedavni uspješni sastanak u Zagrebu te radionicu u Hrvatskoj gospodarskoj komori, koja je u suradnji s Agencijom organizirana tijekom posjeta Domecqa Republici Hrvatskoj u rujnu 2019. godine.

Izraženo je obostrano zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima te je potvrđena namjera daljnjeg jačanja suradnje, posebno u okviru nadolazećeg predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU. Tom prilikom, istaknuta su područja vojne pokretljivosti, PESCO-a, CARD-a i druge aktivnosti usmjerene na jačanje europske obrambene, tehnološke i industrijske baze.

Ministar Krstičević kao konkretne rezultate suradnje istaknuo je pokretanje PESCO CBRN SaaS-a kao projekta B kategorije u okviru Agencije, za koji je danas na marginama Upravljačkog odbora potpisan sporazum između Republike Hrvatske, Austrije, Mađarske i Slovenije. Riječ je o projektu koji ima za cilj razviti mrežu senzora, koja se sastoji od besposadnih letjelica (UAV) i besposadnih terenskih vozila (UGV), čime se uspostavlja potpuna operativna CBRN slika.

Ministar je naglasio kako uz CBRN SaaS Republika Hrvatska sudjeluje u još pet drugih PESCO projekata, a koji će značajno doprinijeti razvoju nedostajućih ciljeva i sposobnosti obrambenih snaga svih država sudionica. Isti pružaju i priliku uključivanja domaćih industrijskih partnera, što može imati izuzetno pozitivan učinak na daljnji gospodarski razvoj Hrvatske, a poglavito njene obrambene industrije. Upravo podrška malim i srednjim poduzećima diljem Unije, uz jačanje europske obrambene, tehnološke i industrijske baze, bit će jedna od tema hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije na području obrane.

Ministar Krstičević je također istaknuo kako očekuje da Agencija i dalje bude snažan faktor u jačanju koherentnosti europskih obrambenih inicijativa.

Objava Posjet ministra Krstičevića Europskoj obrambenoj agenciji u Bruxellesu pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja