Ministar Krstičević na konferenciji o požarima

Konkretan rezultat svih sastavnica domovinske sigurnosti – značajno je smanjena izgorena površina u odnosu na evidentan porast broja požara

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević sudjelovao je u srijedu, 30. listopada 2019. u Zagrebu na 3. statusnoj konferenciji o požarima pod nazivom „Požari u Hrvatskoj: obrana i prevencija 2020.“, koja se održala u organizaciji Jutarnjeg lista, uz potporu Hrvatskih šuma, Odašiljača i veza, HGSS-a, Hrvatske vatrogasne zajednice, Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva poljoprivrede RH.

ministar obrane RH Damir Krstičević
3. statusna konferencija o požarima pod nazivom “Požari u Hrvatskoj: obrana i prevencija 2020.” | Foto: MORH / J. Kopi

Na konferenciji se okupilo 150 sudionika iz gospodarskog, obrambenog i vatrogasnog sektora koji su raspravljali o ključnim temama vezanim za aktivnosti koje su poduzete u sklopu obrane od požara u sezoni 2019. godine te kako i na koji način poboljšati preventivu požara u 2020. godini i sanaciju opožarenih područja.

Konferenciji su, uz ministra Krstičevića, nazočili i potpredsjednik Vlade ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, direktor Glavnog stožera OS RH viceadmiral Robert Hranj, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta brigadni general Krešo Tuškan, zapovjednik Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva pukovnik Tomislav Vacenovski, pripadnici i djelatnici MORH-a i Hrvatske vojske, glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader i pročelnik Hrvatske gorske službe za spašavanje Josip Granić te zapovjednik vatrogasne službe u sjevernoj Dalarni u Švedskoj Johan Szymanski.

Sudionike konferencije uvodno je pozdravio glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić.

Krstičević: Zahvala vatrogascima, pilotima i zrakoplovnim tehničarima, policiji i Hrvatskoj gorskoj službi za spašavanje

ministar obrane RH Damir Krstičević
3. statusna konferencija o požarima pod nazivom “Požari u Hrvatskoj: obrana i prevencija 2020.” | Foto: MORH / J. Kopi

U uvodnom obraćanju ministar Krstičević posebnu zahvalu uputio je svim vatrogascima, pilotima i zrakoplovnim tehničarima, pripadnicima Hrvatske vojske, policiji, djelatnicima Hrvatske vatrogasne zajednice te Hrvatskoj gorskoj službi za spašavanje, kao i predstavnicima lokalnih i županijskih vlasti koji daju svoj doprinos na terenu.

Konkretan rezultat – značajno je smanjen odnos izgorene površine u odnosu na evidentan porast broja požara!

Ministar se osvrnuo na 2017. godinu u kojoj su zabilježeni veliki požari istaknuvši kako su uz redovite i planske analize te zajednički rad svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti ostvareni vidljivi rezultati u protekle dvije protupožarne sezone. „Najkonkretniji rezultat je uspostava Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama koje je omogućilo bolju koordinaciju, brži protok informacija, brže uočavanje požara i najvažnije od svega, skratili smo vrijeme u procesu donošenja odluke i angažiranja protupožarnih snaga, što je dovelo do konkretnog rezultata, značajnog smanjena izgorene površine u odnosu na evidentan porast broja požara“, rekao je ministar.

3. statusna konferencija o požarima pod nazivom “Požari u Hrvatskoj: obrana i prevencija 2020.” | Foto: MORH / J. Kopi

Sustav domovinske sigurnosti je brend ove Vlade

Iz uloge predsjednika Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti ministar Krstičević je naglasio kako je borba protiv požara jedna od važnijih područja kojima se bavi sustav domovinske sigurnosti koji počiva na načelima partnerstva za sigurnost, te da su u tom području postignuti veliki i važni pomaci izdvojivši, između ostalog, izvrsnu suradnju i zajedništvo svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti: „Združili smo resurse države i naše sposobnosti i omogućili da država odgovori na bilo koju ugrozu ili opasnost. Sustav domovinske sigurnosti je brend ove Vlade“.

Ministar je također podsjetio kako je važno preventivno djelovanje, a dosadašnji podatci pokazuju da su tome doprinijele preventivne mjere. „Jedna od tih mjera i specifičnih ciljeva u sklopu godišnjeg plana rada Koordinacije bilo je dostizanje pune operativne sposobnosti besposadnog zrakoplovnog sustava „Orbiter 3“ kroz koji smo pojačali naše sposobnosti izviđanja iz zraka“, rekao je Krstičević dodavši kako će uporaba besposadnih sustava bitI još kvalitetnija kada se 15. studenoga ove godine ustroji Središte za besposadne sustave u Puli, s dijelom snaga dislociranim u Sinju.

Krstičević: „Zajednički rad, naučene lekcije i implementacija poboljšanja doprinose razvoju sustava domovinske sigurnosti!“

„Ranom otkrivanju požara značajno je doprinijela i aplikacija Raptor iz protupožarnog zrakoplova koja omogućuje prijenos slike i videa u realnom vremenu u Operativno vatrogasno zapovjedništvo što omogućuje brže donošenje odluka i upućivanje snaga na teren“, poručio je ministar Krstičević zaključivši: „Jedini ispravan put je zajednički rad, naučene lekcije i implementacija poboljšanja koji doprinose razvoju sustava domovinske sigurnosti!“

ministar obrane RH Damir Krstičević
3. statusna konferencija o požarima pod nazivom “Požari u Hrvatskoj: obrana i prevencija 2020.” | Foto: MORH / J. Kopi

Iz perspektive Ministarstva obrane i Hrvatske vojske, ministar je naveo dodatne mjere koje su izravno doprinijele borbi protiv požara: „Hrvatska vojska je ove godine dodatno povećala broj pripadnika kopnenih i mornaričkih snaga, a povratkom vojske u gradove kao što su Sinj i Ploče, vojska je približena požarištima te je značajno povećana brzina reakcije u slučaju potrebe pomoći vatrogasnim snagama“.

O nastavku ulaganju u modernizaciju vatrogastva govorio je ministar Božinović istaknuvši kako su ove godine prvi puta praćeni učinci vatrogastva izdvojeno od ostalih služba. „Vlada se na taj korak odlučila kako bi ojačala sustav vatrogastva i nadogradila sustav civilne zaštite“, rekao je ministar Božinović.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković ovom je prigodom podsjetila kako je ove godine opožareno 2132 hektara šumskih površina u 123 požara te da je 43 posto od tog broja i 71 posto ukupnog opožarenog područja bilo na području dalmatinske županije, što je značajno manje otprije dvije godine koja je bila izrazito teška. Također, podsjetila je kako je Ministarstvo poljoprivrede uz pomoć sredstava iz Europske unijelo nabavilo i integriralo u primjenu, u suradnji s Ministarstvom obrane, Besposadni zrakoplovni sustav „Orbiter 3“ koji je dokaz da tamo gdje postoje kamere je i broj požara u padu.

Protupožarna eskadrila 93. zb dobitnik certifikata Europske unije za sudjelovanje u vježbi “Modex Cres 19”

Nakon uvodnih govora uslijedile su prezentacije, a na početku svog izlaganja glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković uručio je zapovjedniku Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze HRZ-a pukovniku Tomislavu Vacenovskom certifikat za izniman doprinos Eskadrile u provedbi vježbe na Cresu „Modex Cres 2019.“, ali i za sve ono što čine pripadnici protupožarne eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poručivši: „Iznimno sam sretan što imam priliku uručiti ovaj certifikat Europske unije najboljem pilotu na svijetu“.

pukovnik Tomislavu Vacenovski
3. statusna konferencija o požarima pod nazivom “Požari u Hrvatskoj: obrana i prevencija 2020.” | Foto: MORH / J. Kopi

Zadovoljstvo priznanjem Protupožarnoj eskadrili nije krio ni zapovjednik pukovnik Vacensovski istaknuvši: „Ovo je zahvala svim pilotima i tehničarima koji iz sezone u sezonu sudjeluju u gašenju požara i svojim doprinosom nastoje zaštiti prirodna bogatstva, ali i sve građane i turiste u Republici Hrvatski“.

Glavni vatrogasni zapovjednik u prezentaciji je još jednom ponovio važnost komunikacije i prijenosa informacija zahvaljujući čemu su postignuti bolji rezultati. „Ove godine smo imali 61 izviđanje protupožarnim avionima u kojima je uočeno 36 požara i to nam je omogućilo trenutno djelovanje. Svakodnevno su na području obale i priobalja bila angažirana 102 vatrogasca, odnosno ukupno 1700 vatrogasaca“, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik te najavio kako će u sljedećoj protupožarnoj sezoni naglasak, među ostalim, biti na preventivi, korištenju sredstava EU fondova, komunikaciji s medijima, ali i međusobnoj komunikaciji, unaprjeđenju međuresorne suradnje te prilagodbi vatrogasnog sustava novom zakonskom rješenju.

Svoja iskustva iz Švedske predstavio je i zapovjednik vatrogasne službe u sjevernoj Dalarni Johan Szymanski naglasivši kako se u Švedskoj dogodio najgori mogući scenarij u širenju požara zbog širenja vjetra te da je požar velikim dijelom bio usmjeren tamo gdje ga nisu mogli zaustaviti. “Nama treba državni sustav za upravljanje požara i Švedska u tom primjeru može puno naučiti od Hrvatske”, rekao je Szymanski i dodao da moraju imati puno više od sadašnjih resursa za zaštitu od požara.

U sklopu konferencije, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta brigadni general Krešo Tuškan sudjelovao je na panel raspravi pod nazivom “Obrana od požara u 2020. godini“, gdje su svoje sugestije i mišljenja kako poboljšati sustav sigurnosti i prevenciju od požara, uz general Tuškana, dali i pomoćnica ministrice poljoprivrede Renata Ojurović, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader i pročelnik HGSS-a Josip Granić.

Objava Ministar Krstičević na konferenciji o požarima pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja