Hrvatska i Mađarska o uključivanju MND-C u NATO strukturu snaga

Hrvatska i Mađarska potpisale zajedničko pismo vezano za uključivanje Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva-Centar u NATO strukturu snaga

Na marginama sastanka ministara obrane NATO-a, u četvrtak, 24. listopada 2019. godine potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i ministar obrane Mađarske Tibor Benkő potpisali su Pismo upućeno Glavnom tajniku NATO-a, vezano za iskazivanja namjere uključivanja Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva-Centar (MND-C) u NATO strukturu snaga.

Time je učinjen inicijalni korak, koji će omogućiti da Savezničko zapovjedništvo za operacije može pokrenuti propisanu proceduru prihvaćanja ponude. Konačnu odluku o prihvaćanju, nakon provedene procedure donosi Sjevernoatlantsko vijeće.

Podsjećamo da je Pismo namjere o uspostavi MND-C u Mađarskoj, a kojemu su suosnivači Mađarska i Republika Hrvatska, potpisano 8. travnja 2019. u Budimpešti prilikom bilateralnog posjeta hrvatskog ministra obrane.

Hrvatska i Mađarska potpisale zajedničko pismo vezano za uključivanje Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva-Centar u NATO strukturu snaga | Foto: MORH / G. Pranjic

„Ovo je važno za Hrvatsku, jer s ovim zapovjedništvom jačamo sigurnost na području srednje Europe, a time i našu nacionalnu sigurnost“, rekao je ministar obrane Krstičević.

Radi se o izrazu volje dviju susjednih država da udruženim naporima osnuju Multinacionalno divizijsko Zapovjedništvo na prostoru srednje Europe, s namjerom da isto postane sastavni dio NATO strukture snaga.

Hrvatska i Mađarska potpisale zajedničko pismo vezano za uključivanje Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva-Centar u NATO strukturu snaga | Foto: MORH / G. Pranjic

Planirano je da inicijalna operativna sposobnost MND-C-a bude dostignuta tijekom 2020., dok bi puna operativna sposobnost bila dostignuta 2022. godine. Neposredna blizina i zemljopisna povezanost smanjit će troškove za obuku, kroz multinacionalnu suradnju implementirat će se dio NATO ciljeva sposobnosti, a Zapovjedništvo će doprinijeti jačanju ekonomske i gospodarske suradnje, posebno na području obrambene industrije. MND-C će se u perspektivi moći koristiti i za potrebe operacija i misija Europske unije.

Objava Hrvatska i Mađarska o uključivanju MND-C u NATO strukturu snaga pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja