Zapovjednik HRM-a na 12. Regionalnom simpoziju pomorskih snaga

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli sudjelovao je na 12. Regionalnom simpoziju pomorskih snaga u Veneciji

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, kontraadmiral Ivo Raffanelli, sudjelovao je na 12. Regionalnom simpoziju pomorskih snaga koji se od 15. do 18. listopada 2019. održavao u mornaričkom arsenalu, Središtu mornaričkih studija u Veneciji.

Na Simpoziju je sudjelovalo sedamdeset i pet delegacija ratnih mornarica iz cijeloga svijeta uz koje i umirovljeni visoki dužnosnici Talijanske Republike, predstavnici ministarstava i vojne industrije, znanstvenih i pomorskih međunarodnih institucija, a domaćin je bio zapovjednik Ratne mornarice Talijanske Republike, admiral Giuseppe Cavo Dragone.

Glavna tema ovogodišnjeg Simpozija bila je Oblikovanje mornarica za novo stoljeće, a provodila se kroz niz radnih panela i prezentacija: Međunarodno pomorsko pravo od “Montego Bay” konvencije do novog modela; Oblikovanje mornarica kroz pogled na “plavi” prosperitet; Nove sposobnosti i racionalne zadaće; Evolucija pomorskih snaga u “plavom” stoljeću: pomorska domena kao ključni element unaprjeđenja svjesnosti o budućnosti; Izazovi i prilike. Uz prezentacije zapovjednika mornarica iz svih regija svijeta i predstavnika međunarodnih institucija i tvrtki, svi paneli provedeni su kroz rasprave sudionika. Simpozij je praćen nizom kulturnih aktivnosti tijekom kojih su sudionici imali priliku međusobne interakcije kroz razgovore na teme od zajedničkog interesa.

Zapovjednik HRM-a na 12. Regionalnom simpoziju pomorskih snaga | Foto: HRM/ A. Bigava

U sklopu Simpozija proveden je i sastanak zapovjednika ratnih mornarica ADRION inicijative. Istomu je prethodio sastanak ministara obrane ADRION-a koji su donijeli Zajedničku deklaraciju za nastavak i unaprjeđivanje suradnje unutar ove regionalne inicijative.

Također, na marginama foruma zapovjednik HRM-a i zapovjednik RM Italije razgovarali su o modelima daljnje bilateralne suradnje koja se između dviju mornarica težišno odvija u područjima pomorske sigurnosti, protuminskih djelovanja te zajedničke obuke sukladno NATO i EU normama interoperabilnosti. Ova suradnja značajna je kako zbog zajedničkog interesa u zaštiti Jadranskog mora, tako i radi zajedničkog djelovanja u NATO i EU operacijama potpore miru: “Sea Guardian”, EU NAVFOR MED “SOPHIA” i EU NAVFOR “ATALANTA”.

Regionalni simpozij pomorskih snaga provodi se svake dvije godine i jedan je od najznačajnijih svjetskih foruma ratnih mornarica u području pomorske sigurnosti.

Objava Zapovjednik HRM-a na 12. Regionalnom simpoziju pomorskih snaga pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja