Zapovjedništvo specijalnih snaga provelo vježbu Odlučan odgovor 19

Vježba je potvrdila borbenu spremnost ZSS-a za sudjelovanje u NATO snagama za brzi odgovor, kao i uspješnu implementaciju NATO Ciljeva sposobnosti specijalnih snaga

Zapovjedništvo specijalnih snaga Hrvatske vojske provelo je od 9. do 12. rujna 2019. vježbu Odlučan odgovor 19 s ciljem održavanja i povećanja interoperabilnih sposobnosti.

Tijekom vježbe provedeno je reocjenjivanje podređenih postrojbi u skladu sa standardima NATO Ciljeva sposobnosti, kao i priprema za sudjelovanje u NATO snagama za brzi odgovor (NATO Response Forces e-NRF).

Vježba i ocjenjivanje borbene spremnosti provedeno je po fazama i na tri lokacije. Prva faza provedena je u vojarni “Stožerni brigadir Ante Šaškor“ u Delnicama, a druga u vojarni “Josip Jović” u Udbini i na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju. Ocjenjivanja borbene spremnosti proveo je ocjenjivački tim iz Zapovjedništva specijalnih snaga potpomognut ocjenjivačima i nadzornim timom iz Glavnog stožera OSRH.

Vježbi je nazočio i nadzorni tim iz sastava NATO Zapovjedništva specijalnih snaga, a njihova glavna zadaća bila je utvrditi provodi li se proces ocjenjivanja u skladu s NATO standardima. Kao promatrači nazočili su i pripadnici specijalnih snaga iz partnerskih zemalja.

Potporu provedbi vježbe, koja je provedena u realnim uvjetima te vremenu i situacijama u kojima specijalne snage djeluju, dali su i pripadnici ostalih grana i pristožernih postrojbi Hrvatske vojske – Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Hrvatske kopnene vojske te Zapovjedništva za potporu, kao i Pukovnije vojne policije, Obavještajne pukovnije te Glavnog stožera OSRH.

Vojna vježba Odlučan odgovor 19 potvrdila je borbenu spremnost Zapovjedništva specijalnih snaga za sudjelovanje u e-NRF 2020, kao i uspješnu implementaciju NATO Ciljeva sposobnosti specijalnih snaga.

Objava Zapovjedništvo specijalnih snaga provelo vježbu Odlučan odgovor 19 pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja