Ministar Krstičević i direktor EDA-e Jorge Domecq u HGK

Hrvatski vojnik u potpunosti opremljen hrvatskom opremom i naoružanjem promotor je hrvatske obrambene industrije diljem svijeta

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i izvršni direktor Europske obrambene agencije Jorge Domecq u ponedjeljak, 2. rujna 2019. održali su izlaganja na radionici za predstavnike hrvatske obrambene industrije i znanstveno-istraživačke zajednice u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Zahvalivši direktoru Europske obrambene agencije što se odazvao njegovom pozivu i posjetio Hrvatsku uoči predsjedanja Hrvatske Europskom unijom, ministar obrane Damir Krstičević naglasio je kako će jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja Europskom unijom biti upravo hrvatska obrambena industrija.

“Drago mi je što je danas, prilikog ovog posjeta organizirana ova radionica s ciljem da se hrvatske tvrtke upoznaju s korištenjem EU fondova i odgovarajućom metodologijom, kojom bi se povećala sposobnost budućih projekta da zadovolje sve formalne uvjete“, kazao je ministar Krstičević.

Ministar je tako podsjetio kako Hrvatska aktivno sudjeluje u šest PESCO projekata koji uključuju vojnu mobilnost, sposobnost razmjestive vojne pomoći u slučaju katastrofa, logističku potpora operacijama, pomorsko motrenje i kibernetičku sigurnost te CBRN nadzor, te izrazio zadovoljstvo što bi upravo posljednji PESCO projekt mogao postati EDA-in projekt B kategorije.

Krstičević: Hrvatski vojnik opremljen je vrhunskom hrvatskom opremom i naoružanjem

Ministar Krstičević i direktor EDA-e Jorge Domecq u HGK
Ministar Krstičević, predsjednik HGK Burilović i direktor EDA-e Domecq u HGK | Foto: MORH / J. Kopi

Ova Vlada, naglasio je ministar obrane, od početka svoga mandata, prepoznala je neraskidivu vezu Hrvatske vojske i industrije, koja je istaknuta i u novoj Strategiji nacionalne sigurnosti.Također, ministar Krstičević rekao je kako je u mandatu ove Vlade organizirano nekoliko konferencija na temu hrvatske obrambene industrije i najavio kako se u studenom ove godine organizira iduća, na kojoj će se govoriti upravo o budućnosti hrvatske obrambene industrije i novim tehnologijama, a iduće godine, kada Republika Hrvatska prvi put predsjeda Europskom unijom, organizirat će se konferencija na kojoj će obrambena industrija ponovno biti u fokusu, i to pred partnerima iz Europske unije.

„Hrvatska obrambena industrija je mala, no posjeduje izuzetno kvalitetne proizvode i drago mi je da ste danas imali priliku vidjeti neke od njih u izložbenom prostoru u Ministarstvu obrane. Nametnula se na svjetskom tržištu specijaliziranim i vrhunskim proizvodima kao što su pištolj i jurišna puška, strojevi za razminiranje i druge posebne namjene, kompozitne borbene kacige, vojne odore izrađene od najkvalitetnijih i tehnološki najnaprednijih materijala te mnogi drugi proizvodim“, kazao je ministar Krstičević i najavio kako će se uskoro objaviti javni poziv prema potencijalnim partnerima za izgradnju jedne suvremene tvornice pješačkog streljiva koja bi u potpunosti zadovoljila nacionalne potrebe, ali i dio potreba tržišta Europske unije i svijeta.

„S ponosom mogu potvrditi kako je hrvatski vojnik danas u potpunosti opremljen vrhunskom hrvatskom opremom i naoružanjem, i kao takav služi kao glavni promotor hrvatske obrambene industrije diljem svijeta“, zaključio je Krstičević.

Važnost sudjelovanja hrvatskih poduzetnika u programima i projektima Europske unije i Europske obrambene agencije

Ministar Krstičević i direktor EDA-e Jorge Domecq u HGK
Ministar Krstičević u HGK | Foto: MORH / J. Kopi

Ministar obrane govorio je i o sigurnosnoj situaciji u Europi i svijetu naglasivši kako se ona temeljito promijenila u posljednjih nekoliko godina i kako novi izazovi traže sofisticirane obrambene sustave koji se temelje na pametnim, specijaliziranim, namjenskim i visokovrijednim, a ne masovnim proizvodima.

Fondovi Europske unije pružaju mogućnost financiranja različitih projekata iznimno važnih za obrambene industrije, ali i za sigurnosno-obrambene sustave zemalja članica Unije. Najbolji primjer kvalitetnih rezultata u ovom području jest projekt Cyber Conflict Simulator hrvatske tvrtke Utilis vrijedan gotovo 4,5 milijuna kuna”, podsjetio je ministar.

Također, ministar Krstičević istaknuo je i projekt tvrtke Šestan-Busch kao vrlo značajan rekavši: “Još jedan pozitivan primjer jest i onaj tvrtke Šestan-Busch s projektom ‘Multifunkcionalna zaštitna kaciga’ koji ima za cilj razviti novi proizvod – multifunkcionalnu zaštitnu kacigu koja primarno cilja civilno tržište osobne zaštitne opreme, dok određena znanja i spoznaje mogu biti korišteni i u daljnjem razvoju protubalističkih kaciga. Vrijednost ovog projekta je je gotovo 8 i pol milijuna kuna, a odobrena su bespovratna sredstva iz fondova EU-a u iznosu više od 5 milijuna kuna”.

Domecq: Vjerujem u izvrsnu budućnost hrvatske obrambene industrije

Direktor EDA-e Jorge Domecq u HGK
Direktor EDA-e Jorge Domecq u HGK | Foto: MORH / J. Kopi

Izvršni direktor Europske obrambene agencije Jorge Domecq zahvalio je ministru Krstičeviću na pozivu te je u toj prigodi kazao kako vjeruje u sjajnu budućnost hrvatske obrambene industrije.

“Prije pet godina bio sam u posjetu Hrvatskoj i napredak od tada pa do danas više je nego vidljiv. Promijenjena je na bolje percepcija važnosti sudjelovanja hrvatske obrambene industrije u izgradnji europske obrambene politike”, rekao je Domecq, dodavši kako kvaliteta proizvoda hrvatskih tvrtki naočigled raste i kako je krajnji cilj povećati i unaprijediti obrambenu suradnju između europskih zemalja.

“Sa strane EU-a predstavili smo Europsku obrambenu inicijativu, a vaša je Vlada dala poticaj domaćim tvrtkama da se uključe u naše aktivnosti”, istaknuo je Domecq i zaključio: “Zemlje EU 2017. godine dosegnule su razinu investicija u obrambenu industriju kakva je bila u predrecesijkoj 2007. Sada moramo pametno ulagati i razviti veze između predstavnika vlasti i proizvođača. Jedino tako će se obrambena industrija uključiti u Europski obrambeni plan”.

Također, na radionici je izlaganje održao i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović koji je kazao kako je hrvatska obrambena industrija svjetski brend. “Čast mi je što smo se danas okupili ovdje. Ne sumnjam da će hrvatske tvrtke još jednom potvrditi svoju kvalitetu i profesionalizam”, poručio je Burilović.

Prezentaciju je održao i direktor Agencije Alan Ivica Nekić, a uz predstavnike hrvatske obrambene industrije na radionicama je sudjelovalo izaslanstvo MORH-a predvođeno državnim tajnikom Zdravkom Jakopom te pomoćnicima ministra Petrom Mihatovom i Romanom Mikulićem.

Objava Ministar Krstičević i direktor EDA-e Jorge Domecq u HGK pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja