Talijanski školski brod “Palinuro” u posjetu HRM-u

Školski brod Ratne mornarice Talijanske Republike od 10. do 13. kolovoza u posjetu je Hrvatskoj ratnoj mornarici i gradu Splitu

U sklopu aktivnosti bilateralne vojne suradnje Hrvatske ratne mornarice s Oružanim snagama Talijanske Republike školski brod “Palinuro” Ratne mornarice Talijanske Republike boravi od 10. do 13. kolovoza 2019. godine u posjetu Hrvatskoj ratnoj mornarici i gradu Splitu.

Tom prigodom, u ime zapovjednika HRM-a u splitskoj vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba”, u ponedjeljak, 12. kolovoza 2019., zapovjednika broda “Palinuro” kapetana fregate Andreu Di Natalea s izaslanstvom primio je zamjenik zapovjednika Središta za obuku HRM-a “Petar Krešimir IV” brigadir Veseli Balić sa suradnicima. Nakon uvodnih riječi brg Balića, pukovnik Branimir Gaćina-Bilin prezentirao je gostima matičnu postrojbu, a u nastavku se razgovaralo o edukaciji i obuci u ratnim mornaricama dviju zemalja.

Jedrenjak “Palinuro” dužine je 68,95 metara, širine 10 metara i gaza 4,85 metara. Posadu jedrenjaka čini 7 časnika, 25 dočasnika i 68 mornara. Plovi brzinom od osam čvorova, a u povoljnim uvjetima dostiže brzinu i do 13 čvorova. Namijenjen je za obuku kadeta talijanske mornaričke dočasničke škole “Mariscuola Taranto”, a osim za obučavanje mladih mornara, koristi se i za pomoć u sveučilišnim istraživanjima vezanim uz more. Porinut je 1934. godine u Nantesu u Francuskoj, a od 1955. godine je u službi Ratne mornarice Talijanske Republike. Krilatica jedrenjaka je “Faventibus Ventis” što u prijevodu s latinskog znači “dobar vjetar”.

Školski brod Ratne mornarice Talijanske Republike od 10. do 13. kolovoza u posjetu je Hrvatskoj ratnoj mornarici i gradu Splitu | Foto: HRM

Objava Talijanski školski brod “Palinuro” u posjetu HRM-u pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja