Krstičević i Šundov s generalom Đurčinovskim

Krstičević i Šundov sastali se s načelnikom GS Vojske Republike Sjeverne Makedonije Vaskom Đurčinovskim u MORH-u

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sastali su se s načelnikom Glavnog stožera Vojske Republike Sjeverne Makedonije general-pukovnikom Vaskom Đurčinovskim u utorak, 16. srpnja 2019. u sklopu njegova službenog posjeta Republici Hrvatskoj i Oružanim snagama RH.

Ministar Krstičević i načelnik Đurčinovski tom su prilikom izrazili zadovoljstvo dosadašnjim opsegom obrambene suradnje Hrvatske i Sjeverne Makedonije u područjima obuke i izobrazbe te suradnje u okviru Jadransko-Američke povelje.

Obostrano je potvrđen interes za nastavkom suradnje u područjima specijalnih snaga, potpore Oružanim snagama Makedonije u procesu modernizacije i prilagodbe standardima NATO-a.

Ministar Krstičević tom je prigodom istaknuo namjeru Hrvatske da nastavi pružati podršku Sjevernoj Makedoniji na njenom putu prema euroatlantskim integracijama. „Punopravno članstvo u NATO-u pozitivno će utjecati na prosperitet makedonskih građana, kao i na cjelokupnu stabilnost Jugoistočne Europe, ali i cijelog kontinenta“, poručio je Krstičević istaknuvši kako zajednički doprinos Hrvatske i Sjeverne Makedonije naporima Saveza traje već godinama, posebice kroz sudjelovanje u misiji Resolute Support u okviru A5 inicijative.

General zbora Šundov s generalom Đurčinovskim ispred Ministarstva obrane RH | Foto: MORH / M. Čobanović

Načelnik Šundov s načelnikom Đurčinovskim razgovarao je o suradnji Oružanih snaga RH i Vojske Republike Sjeverne Makedonije u području specijalnih i zračnih snaga, kao i o zajedničkim vojnim vježbama.

Nakon održanih sastanaka, makedonsko je izaslanstvo razgledalo stalni postav vojne opreme i naoružanja u Domu Hrvatske vojske u Ministarstvu obrane RH.
U sklopu dvodnevnog posjeta, načelnik Đurčinovski s izaslanstvom posjetit će i Središte za međunarodne vojne operacije u Rakitju te tvrtku HS Produkt u Karlovcu.



Priopćenja