Hrvatskim vojnicima vraćen sjaj iz Domovinskog rata

Ministar obrane Damir Krstičević gostujući u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" čestitao pripadnicima Hrvatske vojske 28. rođendan

Povodom obilježavanja 28. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga RH, Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević gostovao je u srijedu, 29. svibnja 2019. u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".

Ministar Krstičević na početku gostovanja je čestitao svim pripadnicama i pripadnicima 28. rođendan Hrvatske vojske: "Želim im odati zahvalnost za sve ono što čine za slobodu Hrvatske. Ove godine obilježavamo 28 godina Hrvatske vojske, kao i 10 godina hrvatskog članstva u NATO-u".

Ministar Krstičević prisjetio se prvog postrojavanja vojske na stadionu u Kranjčevićevoj ulici naglasivši kako Hrvatska vojska ima temelje u Domovinskom ratu. "Hrvatska vojska je stvorena u Domovinskom ratu, nije naslijeđena kao neke druge vojske iz drugih država. Ona je stvarana u pobjedonosnim operacijama, a kruna Domovinskog rata su akcije "Bljesak" i "Oluja", rekao je ministar.

Hrvatska vojska je moćna, respektabilna, poštovana od partnera, a naš narod voli Hrvatsku vojsku
"Hrvatska vojska je moćna, respektabilna, poštovana od partnera, a ono što je najvažnije, naš narod voli Hrvatsku vojsku", istaknuo je ministar Krstičević poručivši kako je tomu doprinijela ova Vlada koja je učinila sve kako bi poboljšala status Hrvatske vojske, od povećanja proračuna, pa do boljeg standarda naših vojnika, dočasnika i časnika.

Hrvatska vojska je jamac mira i sigurnosti u Hrvatskoj
"Zajedno smo obnovili Hrvatsku vojsku, vratili joj sjaj iz Domovinskog rata, vratili dostojanstvo hrvatskim vojnicima i mislim da smo jamac mira i sigurnosti u Hrvatskoj te smo spremni odgovoriti na sve sigurnosne izazove", rekao je ministar.

Razvoj i modernizacija HV-a
Osvrćući se na jučerašnje napetosti na sjeveru Kosova, Krstičević je rekao kako je jasno da živimo u nestabilnom okruženju, zato je naša zadaća razvoj i modernizacija Hrvatske vojske.
"Vidim da neki spominju "Oluju". Svakome će se dogoditi 'Oluja', tko se usudi napraviti nešto loše protiv Hrvatske. Prema tome, snažni smo, jaki i spremni odgovoriti na sve izazove", naglasio je.
Govoreći o tehnici, modernizaciji, ulaganju u tehnologiju, ulaganju u ljude ministar je istaknuo: "Čovjek je najvrjedniji dio sustava. Vidjeli smo i u Domovinskom ratu, nismo imali tehniku, nismo imali dovoljno naoružanja, međutim kad imate čovjeka koji je motiviran, koji zna da se bori za svoju Hrvatsku, za svoju obitelj, takav čovjek je nepobjediv".

Povećanje proračuna za obranu nakon šest godina pada
Napomenuo je da je fokus ove Vlade bio podizanje obrambenog proračuna koji je proteklih šest godina bio u padu.

"Ovoj Vladi u fokusu je bilo povećanje obrambenog proračuna koji je zadnjih šest godina bio u padu", rekao je Krstičević te naglasio kako se povećanjem obrambenog proračuna Ministarstvo obrane usmjerilo na povratak materijalnih prava vojnika koja su im bila oduzeta, poput naknada za teren, dodatka za stražu, pojasnivši novosti i u potpisivanju ugovora s vojnicima: "Naši vojnici su prije imali tri ugovora, a sada imaju dva ugovora, od kojih je jedan na dvije godine, nakon čega se potpisuje ugovor na neodređeno vrijeme do 45. godine. Time smo im dali sigurnost".

Osvrnuo se i na poboljšanja i novosti u prehrani pripadnika HV-a, kao i njihovoj sportskoj spremnosti istaknuvši kako je slika vojnika, slika sportaša, fizički i mentalno spremnog na sve izazove te da bez potpore obitelji nema jakog i snažnog vojnika.

Povratak Hrvatske vojske u Vukovar, Ploče, Sinj i Varaždin
Ministar Krstičević je govorio je i o povratku Hrvatske vojske u gradove koji su strateški bitni za Hrvatsku - Vukovar, Ploče, Sinj i Varaždin te najavio povratak Hrvatske vojske do kraja godine u Pulu.

"S novim operativnim rasporedom mi smo brži, spremniji, možemo brže reagirati, možemo pomoći našem narodu u nevoljama, a s druge strane jako puno ljudi smo približili da budu bliže svojim obiteljima, njih preko 1600", izjavio je ministar obrane te dodao: "Povratkom Hrvatske vojske u gradove osnažili smo taj odnos između vojske i naroda koji je bio stvoren u Domovinskom ratu, jer bez tog odnosa mi ne bi ni pobijedili u Domovinskom rat".

Povećan interes za Hrvatsku vojsku
Također, ministar je govorio i o povećanom interesu za Hrvatsku vojsku: "Mladi od 15 do 29 godina najviše vjeruju u Hrvatsku vojsku te upravo i zbog toga, već treću godina za redom imamo tri uputa na dragovoljno vojno osposobljavanje. Također, ove godine smo povećali novčanu naknadu za dragovoljne ročnike s dvije na tri tisuće kuna". Ministar se osvrnuo i na pohađanje vojnih škola, povećanom omjeru djevojaka i u Hrvatskoj vojsci.

Govorio je i o tranziciji i modernizaciji HV-a istaknuvši kako Ministarstvo obrane modernizira sustavno sve grane Hrvatske vojske osvrnuvši se na zrakoplovstvo i značaj aviona u Domovinskom ratu navodeći za primjer povratak aviona Rudolfa Perešina MIG-21 u Hrvatsku nakon 28 godina koji je, rekao je, vraćen tihom diplomacijom. Krstičević je također naglasio kako Ministarstvo obrane ostaje pri odluci o nabavi višenamjenskog borbenog aviona.

Doprinos hrvatske obrambene industrije
Ministar se osvrnuo i na hrvatsku obrambenu industriju pohvalivši doprinos domaćih proizvođača vojne opreme i naoružanja: "Mislim da imamo vrhunsku opremu i naoružanje te mi je drago da je hrvatski vojnik u potpunosti opremljen i naoružan hrvatskom opremom i naoružanjem. Veliku podršku dali smo vojnoj industriji i na ovogodišnjem, petom po redu, izdanju Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije (Adriatic Sea Defense & Aerospace Exhibition and Conference – ASDA 19) održanoj u Splitu.

Obilježavanje 10. godišnjice članstva Hrvatske u NATO-u
Na kraju emsiije, ministar se osvrnuo i na međunarodnu vojnu vježbu Immediate Response 19 kojom Hrvatska vojska obilježava 10. obljetnicu članstva Republike Hrvatske u NATO savezu i na koji će sudjelovati i zapovjednik Zapovjedništva američkih kopnenih snaga za Europu general pukovnik Christopher Cavoli zaključivši: "Vojna vježba danas u Slunju zaokružuje obilježavanje 28. godišnjice Hrvatske vojske.

Formirana je multinacionalna bojna od 12 država, a zapovjednik će biti Hrvat. Bit će to ogroman i veliki obučni događaj za Hrvatsku vojsku".



Priopćenja