Vlada uputila Godišnje izvješće o obrani u Sabor

Vlada Republike Hrvatske utvrdila je tekst Godišnjeg izvješća o obrani za 2018. godinu na sjednici održanoj  u četvrtak, 23. svibnja 2019. i uputila ga u Hrvatski sabor na raspravu i usvajanje.

Sukladno Zakonu o obrani, Godišnje izvješće o obrani je prikaz aktivnosti Ministarstva obrane i Hrvatske vojske u prethodnoj godini, stanja i razvoja obrambenih sposobnosti, strukture obrambenih resursa i ostvarenja razvojnih projekata i prioriteta.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako je zahvaljujući ovoj Vladi obrambeni proračun i u 2018. godini, nastavio s rastom koji je započet 2017. godine, kojim se olakšava planiranje i ubrzava razvoj ključnih sposobnosti kroz modernizaciju i opremanje Hrvatske vojske te čime se nastavlja provedba strateških projekata.

"U 2018. godini obrambena politika bila je usmjerena na nastavak izgradnje obrambenih sposobnosti nakon prekretnice 2017. godine", poručio je ministar.

Istaknuo je kako je nastavljeno opremanje Hrvatske vojske naprednim borbenim sustavima, intenzivirana obuka i vježbe u međunarodnim i nacionalnim aranžmanima, pokrenut studij Vojnog pomorstva te niz aktivnosti usmjerenih na revitalizaciju pričuvne komponente.

Ministar je podsjetio na Izmjene Zakona o službi u OS RH iz 2018. godine kojim su vraćena oduzeta i poboljšana postojeća materijalna prava pripadnika Hrvatske vojske te na nastavak razmještaja dijela postrojbi Hrvatske vojske, u 2018. godini u Pločama i Varaždinu, kao i na održanu združenu vježbu VELEBIT 18 – ZDRUŽENA SNAGA kao glavni obučni događaj Hrvatske vojske u 2018. koja je omogućila je testiranje čitavog sustava Hrvatske vojske i pružila priliku za provjeru doktrinarnih i operativnih načela. 
Hrvatska vojska je i u provedbi zadaća potpore stanovništvu i civilnim institucijama dokazala spremnost. 
"Najveća svrha i temelj profesionalnog kodeksa Hrvatske vojske je služba hrvatskom narodu i svim našim građanima. Domoljublje, požrtvovnost i profesionalizam koji izviru iz tradicija Hrvatske vojske temeljne su vrijednosti na kojima se gradi budućnost Hrvatske vojske i osigurava trajna sigurnost Hrvatske", kazao je Krstičević.

Podsjetio je da Republika Hrvatska zajedno s partnerima i saveznicima ostaje jamac mira i sigurnosti i zalog razvitka Republike Hrvatske: "U sklopu NATO-a i Europske unije nastavljene su aktivnosti usmjerene na unaprjeđivanje sposobnosti, spremnosti i pokretljivosti snaga, posebno mehanizama ojačavanja savezničkih snaga visoke spremnosti, a u okviru razvoja obrambenih sposobnosti Europske unije, Republika Hrvatska uključila se u novi uspostavljeni Koordinirani godišnji pregled obrane (CARD) te je dio inicijative Stalne strukturirane suradnje Europske unije (PESCO)".

Na održanoj sjednici Vlade usvojen je i Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrani za čiju provedbu nije potrebno osigurati dodatna sredstva u Državnom proračunu te je Prijedlog zakona upućen u Hrvatski sabor na prvo čitanje.

Republika Hrvatska je kao vjerodostojna članica NATO-a, u okviru procesa obrambenog planiranja, preuzela cilj sposobnosti Kibernetička obrana te je u novom ustroju Hrvatske vojske i Zapovjedništvo za kibernetički prostor. 

Ministar Krstičević podsjetio je kako je s ciljem podizanja svijesti o kibernetičkoj sigurnosti u 2019. provedena vježba Koordinacije za Sustav domovinske sigurnosti Kibernetički štit 2019.

Prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrani omogućuje se daljnje unaprjeđenje obrambenog sustava i sposobnosti Hrvatske vojske u skladu sa Strateškim pregledom obrane, uređuje se normativni okvir i pravila djelovanja u kibernetičkom prostoru za potrebe Ministarstva obrane i Hrvatske vojske. 
Predloženim zakonom uređuje se i procedura oko osnivanja međunarodnih zapovjedništava i drugih vojnih tijela sa zadaćom razvoja zajedničkih ciljeva sposobnosti. Republika Hrvatska preuzela je NATO cilj sposobnosti koji predstavlja razvoj zračne sastavnice specijalnih snaga, a primjena odredbi predloženog Zakona, po stupanju na snagu, bit će u nadležnosti Multinacionalnog specijalnog zrakoplovnog programa. Republika Hrvatska, sa sjedištem u Zemuniku bit će država domaćin centra za obuku helikopterskih posada sa svrhom obučavanja posada višenamjenskog helikoptera, kroz teorijsku i letačku obuku za provedbu nekonvencionalnih zadaća zračnih snaga. 

Predloženim Zakonom dorađuju se i odredbe koje se odnose na zaštitu podataka obrane, a dio odredbi predstavlja i usklađenje s drugim zakonima i provedbenim propisima.


 



Priopćenja