Ministar Krstičević u službenom posjetu Slovačkoj

U sklopu priprema za predsjedanje Hrvatske Europskom unijom, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević 15. i 16. travnja 2019. godine boravi u službenom posjetu Slovačkoj

U sklopu priprema za predsjedanje Hrvatske Europskom unijom, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević 15. i 16. travnja 2019. godine boravi u službenom posjetu Slovačkoj Republici, gdje se sastao s ministrom obrane Petrom Gajdošem.

Ministar Krstičević prvi je hrvatski ministar obrane koji je nakon sedam godina posjetio Slovačku.
Na sastanku je naglašeno kako su Hrvatska i Slovačka prijateljske zemlje koje imaju izvrsne bilateralne odnose te dobru suradnju u području obrane.

Slovački ministar Gajdoš istaknuo je kako su Slovačka i Hrvatska zajedno u NATO-u, Europskoj uniji i sudjelovat će u Europskoj borbenoj skupini V4 zajedno sa Češkom, Mađarskom i Poljskom.

Ministri Krstičević i Gajdoš razgovarali su o predsjedanju Europskom unijom, bilateralnoj obrambenoj suradnji Hrvatske i Slovačke te sudjelovanju u zajedničkim projektima Europske unije i NATO-a.

Ministar Krstičević naglasio je da će Hrvatska u prvoj polovici 2020. godine predsjedati Europskom unijom što za Hrvatsku predstavlja veliku odgovornost i izazov za koji se intenzivno pripremamo. „Zahvaljujem Slovačkoj na prenošenju njezinih iskustava tijekom predsjedanja Europskom unijom koja će nam uvelike pomoći u pripremi i predsjedanju“, rekao je ministar Krstičević.

krsticevic_gajdos_slovacka

Slovački ministar Gajdoš rekao je kako je za uspješno predsjedanje Europskom unijom ključna kvalitetna priprema s obzirom na to da je riječ o svojevrsnom ispitu za svaku novu državu članicu.

Ministar Krstičević najavio je kako će prioriteti Hrvatske tijekom predsjedanja biti izgradnja sposobnosti i provedba obrambenih inicijativa Europske unije, jačanje suradnje Europske unije i NATO-a i transatlantske veze, kao i jačanje industrijske dimenzije obrane te zajednička sigurnosna i obrambena politika na prostoru Jugoistoka Europe.

"Hrvatska i Slovačka također su zajedno u NATO-u i ovom prigodom upućujem čestitke povodom 15 godina članstva Slovačke u NATO Savezu", istaknuo je Krstičević.

krsticevic_gajdos_slovacka

Ministri su naglasili kako Hrvatska i Slovačka potvrđuju svoju predanost očuvanju globalne sigurnosti svojim doprinosom u NATO misijama u Afganistanu i NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti (Enhanced Forward Presence) na Baltiku, a zajedno sudjeluju i u Konceptu vodećih nacija pod vodstvom Njemačke.

„Trenutno zajedno sudjelujemo u dva PESCO projekta – Vojna mobilnost i Mreža logističkih čvorišta u Europi i potpora operacijama u sklopu europskih obrambenih inicijativa te time dokazujemo važnost europske vojne suradnje, uz nužnu komplementarnost s NATO-om“, zaključio je Krstičević.

Na sastanku se razgovaralo i o unaprjeđivanju suradnje dvaju ministarstava i oružanih snaga kroz razmjenu iskustava u području vojno-tehničke suradnje, suradnje specijalnih snaga, zrakoplovstva, vojne izobrazbe i suradnje obrambenih industrija.

Ovom prigodom, ministar je pozvao slovačkog kolegu u službeni posjet Hrvatskoj i najavio potpisivanje novog Sporazuma o obrambenoj suradnji sa Slovačkom.

U sklopu dvodnevnog boravka u Bratislavi ministar Krstičević sastao se i s predsjednikom parlamentarnog Odbora za nacionalnu sigurnost Antonom Hrnkom.



Priopćenja