Vlada usvojila Program aktivnosti zaštite od požara u 2019.

Vlade RH u četvrtak, 4. travnja 2019. usvojila Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2019.

Na 150. sjednici Vlade RH u četvrtak, 4. travnja 2019. usvojen je Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2019. godini i Izvješće o realizaciji Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2018. godini.

Sukladno Programu, Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska, kao i proteklih godina, sudjeluju u pripremi i provedbi protupožarne sezone 2019. s Protupožarnim namjenski organiziranim snagama Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) za intervenciju iz zraka, na tlu i s mora.

Za vrijeme trajanja ovogodišnje PP sezone, od 1. lipnja do 30. rujna, zračne snage PP NOS OS RH sudjelovat će u gašenju požara iz zraka sa šest zrakoplova tipa Canadair CL 415, šest izviđačko-navalnih zrakoplova Air Tractor AT-802A/F, jednim izviđačkim zrakoplovom Pilatus PC-9 i dva transportna helikoptera, mornaričke i ostale snage s jednim desantnim brodom minopolagačem (DBM), jednim desantnim jurišnim brodom (DJB), dvije gumene brodice (GB LEADER 599) i sustavom bespilotnih letjelica te do 200 pripadnika Hrvatske vojske koji će biti u spremnosti za intervenciju te dodatne snage za ojačanje.

Protupožarne namjenski organiziranih snage Oružanih snaga RH koje će biti angažirane u gašenju požara na otvorenom prostoru tijekom protupožarne sezone, bit će u spremnosti za intervenciju i tijekom cijele godine.

U vrijeme trajanja PP sezone, PP NOS OS RH angažiraju se na zahtjev zapovjednika Operativnog vatrogasnog zapovjednika RH, a od 1. siječnja do 31. svibnja i od 1. listopada do 31. prosinca, zračne snage angažiraju se temeljem zahtjeva Vatrogasnog operativnog središta Hrvatske vatrogasne zajednice, a ostale snage temeljem zahtjeva glavnog vatrogasnog zapovjednika RH Hrvatske vatrogasne zajednice.

Priopćenja