Pomoćnik Mihatov s pomoćnicima glavnog tajnika NATO-a

Pomoćnik ministra obrane Republike Hrvatske Mihatov susreo se u petak, 22. ožujka 2019. s pomoćnicima glavnog tajnika NATO-a u sjedištu NATO-a u Bruxellesu



Pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku dr. Petar Mihatov susreo se u petak, 22. ožujka 2019. u sjedištu NATO-a u Bruxellesu s pomoćnicima glavnog tajnika NATO-a - veleposlanikom Alejandrom Alvarogonzalesom koji je nadležan za NATO upravu za politička pitanja i sigurnosnu politiku, te Patrickom Turnerom koji je nadležan za NATO upravu za obrambenu politiku i planiranje.

Teme dvaju odvojenih sastanaka bile su obrambena politika i sigurnosni izazovi s kojima se suočavaju članice Saveza, kao i odnosi između NATO-a i Europske unije.

Budući da Republika Hrvatska preuzima predsjedanje Europskom unijom u prvoj polovici 2020. godine, navedeni sastanci bili su u potpori kvalitetnoj organizaciji hrvatskog predsjedanja na području obrane.

Pomoćnik Mihatov upoznao je sugovornike s hrvatskim pogledima na prioritetna područja rada tijekom predsjedanja koja se tiču obrane. Također, razgovarao je o aktivnostima Ministarstva obrane RH vezano uz sudjelovanje Oružanih snaga RH u operacijama i misijama te aktivnostima Saveza, aktualnoj NATO inicijativi spremnosti i daljnjem radu na razvoju sposobnosti OSRH, kao i poračunskim izdvajanjima za obranu.

Obojica pomoćnika glavnog tajnika NATO-a zahvalila su se na informacijama koje su dobili od hrvatske strane, te su naglasili kako je pred Republikom Hrvatskom izazovno razdoblje predsjedanja EU-om s novom Europskom komisijom, kao i rad na daljnjem snaženju odnosa između NATO-a i EU.



Priopćenja