Ministar Krstičević s ministricom obrane Albanije Xhaçkom

Kolege ministri izrazili veliko zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma o razumijevanju u području obrane nakon 16 godina

Prilikom službenog posjeta albanskog izaslanstva Ministarstvu obrane, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević sastao se s ministricom obrane Republike Albanije Oltom Xhaçkom u utorak, 12. ožujka 2019. godine.

Na sastanku su ministar Krstičević i ministrica Xhaçka razgovarali o aktualnim sigurnosnim izazovima na području jugoistoka Europe te su potvrđeni tradicionalno dobri bilateralni odnosi Republike Hrvatske i Republike Albanije temeljeni na dugogodišnjem prijateljstvu i partnerstvu.

S obzirom na suradnju ratnih mornarica dviju država, ministar Krstičević tom je prilikom upoznao albansku ministricu sa studijem Vojnog pomorstva u Splitu koji je razvijen u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" sa Sveučilištem u Splitu.

"Zadovoljstvo mi je što smo danas potpisali Sporazum o razumijevanju u području obrane, koji će pružiti dodatan poticaj i osigurati dobar temelj za daljnji razvoj naše suradnje", poručio je ministar, podsjetivši kako i Hrvatska i Albanija ove godine obilježavaju 10 godina članstva u NATO savezu što je doprinijelo stabilnosti i sigurnosti dviju država, ali i cijele regije. "Zahvaljujem Albaniji što je potvrdila sudjelovanje na međunarodnoj vojnoj vježbi "Immediate Response 19" koju Hrvatska organizira povodom obljetnice članstva u NATO-u", kazao je ministar.

Ministar Krstičević izrazio je i spremnost Republike Hrvatske da nastavi pružati podršku Albaniji na putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji i da podijeli svoja iskustva iz pristupnih pregovora za članstvo.

 



 

Izrazivši zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, ministar je istaknuo velik potencijal za jačanje suradnje obrambenih industrija dviju zemalja naglasivši da Hrvatska ima kvalitetnu obrambenu industriju, a hrvatski su vojnici opremljeni hrvatskom opremom i naoružanjem, koja je testirana i u misijama i operacijama.

Ministrica Xhaçka također je potvrdila izvrsne odnose dviju zemalja te istaknula kako su članstva Hrvatske i Albanije u NATO-u garancija sigurnosti obiju zemalja. Zahvalila je Republici Hrvatskoj na potpori koju pruža Albaniji na njenom putu eurointegracije te izrazila želju za intenziviranjem suradnje obrambenih industrija.

 



"Sporazum koji smo potpisali nakon 16 godina kamen je temeljac naše daljnje suradnje koji nam otvora nove mogućnosti", poručila je ministrica istaknuvši kako je suradnja Hrvatske i Albanije najvidljivija u okviru Američko-jadranske povelje zajedničkim sudjelovanjem u NATO misiji potpore miru "Resolute Support" u Afganistanu.

 

Nakon održanog sastanka ministri su razgledali izloženi taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme u dvorištu Ministarstva obrane.

U sklopu službenog posjeta Republici Hrvatskoj, ministrica Xhaçka susrest će se i s predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem te potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić.



Priopćenja