Vlada odbacila interpelaciju u vezi s procesom nabave VBA

Na sjednici Vlade RH 7. veljače 2019. Vlada je uputila Hrvatskom saboru odgovor na interpelaciju koju je podnijelo 16 zastupnika SDP-a u postupku nabave VBA

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske u četvrtak, 7. veljače 2019. Vlada je uputila Hrvatskom saboru odgovor na interpelaciju, koju je podnijelo 16 zastupnika SDP-a u postupku nabave višenamjenskih borbenih aviona.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković rekao je da Vlada RH odbacuje i odbija interpelaciju o radu Vlade u postupku nabave višenamjenskih borbenih aviona koju su podnijeli saborski zastupnici istaknuvši: "Odbacujemo i odbijamo ovu interpelaciju jer je sve što je ova Vlada radila u tom pogledu bilo odlučnije i hrabrije glede modernizacije Hrvatskog ratnog zrakoplovstva nego ijedna Vlada do sada".

"Poduzeli smo sve što smo mogli da Hrvatskoj osiguramo nove zrakoplove koji su u odnosu na postojeće, kvalitetni, moderni, dobro opremljeni i cjenovno priuštivi u razdoblju od 10 godina. Zbog razloga koji su bili izvan mogućnosti utjecaja Vlade i Hrvatske, ta transakcija se nije dogodila i iz toga ćemo izvući pouke. Važna je odlučnost Vlade RH da Hrvatska modernizira svoje ratno zrakoplovstvo. Nakon odgovarajućih dodatnih analiza i priprema, kada odredimo trenutak, krenut ćemo u nove aktivnosti u tom pogledu", poručio je Plenković dodavši kako će detalji izvješća biti izneseni u Hrvatskom saboru.

"I dalje ćemo imati kvalitetne odnose i s Državom Izrael i sa Sjedinjenim Američkim Državama, a kada je riječ o obrambenoj suradnji, neke od odluka donijet ćemo već na ovoj Vladi, što dodatno potvrđuje kontinuitet i intenzitet naše suradnje", rekao je Plenković. Naglasio je kako je odlučnost da Hrvatska modernizira Hrvatsko ratno zrakoplovstvo jednako snažna kao i prošle godine te najavio da će se, nakon odgovarajućih dodatnih analiza i priprema, krenuti u nove aktivnosti u tome pogledu.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević u svom je obraćanju istaknuo kako su navodi iznijeti u interpelaciji neosnovani i neutemeljeni. "Vlada RH je ovaj vrlo složen proces vodila sustavno i odgovorno, vodeći se isključivo hrvatskim nacionalnim interesima, u skladu sa Zakonom o obrani i Zakonom o javnoj nabavi. Postupak za odabir višenamjenskoga borbenog aviona proveden je transparentno, s jasnim kriterijima i jednakim uvjetima za sve zainteresirane strane", rekao je ministar Krstičević naglasivši kako se niti jedna država koja je dostavila ponudu nije žalila na provedeni postupak nabave višenamjenskog borbenog aviona.

"Važno je naglasiti da nisu preuzete nikakve financijske obveze za Republiku Hrvatsku niti su u ovom postupku za Hrvatsku nastale ikakve štetne posljedice", rekao je ministar Krstičević poručivši: "Vlada je postupala s dužnom pažnjom i nismo ignorirali stavove iznesene tijekom trajanja postupka nabave".

Također, ministar je naglasio kako Hrvatska ostaje ključan strateški partner SAD-u i to se neće promijeniti.

Interpelacija_o_radu_Vlade_RH_radi_postupanja_Vlade_RH_vezanih_uz_nabavku_eskadrile_VBA_Izvjesce_Vlade_Republike_Hrvatske

Priopćenja