Održan neformalni sastanak ministara obrane EU u Bukureštu

Pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku Petar Mihatov sudjelovao je na neformalnom sastanku ministara obrane zemalja članica Europske unije



Pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku Petar Mihatov sudjelovao je na neformalnom sastanku ministara obrane zemalja članica Europske unije koji je održan 30. i 31. siječnja 2019. u Bukureštu, Rumunjska.

Prvog dana sastanka održana je sjednica na kojoj je sudjelovao glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i pomoćnik glavnog tajnika UN-a za mirovne operacije Jean-Pierre Lacroix, na temu jačanje suradnje Europske unije, NATO-a i Ujedinjenih naroda, s naglaskom na temu Žene, mir i sigurnost, odnosno na potrebu većeg uključivanja i poboljšanja položaja žena u strukturama obrambenog sektora i njihovog sudjelovanja u operacijama i misijama.

Na drugoj radnoj sjednici ministri obrane su raspravljali o budućnosti europske obrane, odnosno o implementaciji Globalne strategije vanjske i sigurnosne politike Europske unije (EUGS) u području obrane, o međusobnoj koherentnosti postojećih inicijativa, te o implikacijama trendova tehnoloških inovacija na oružane snage.

Navedene teme razmatrane su u kontekstu instrumenata koje EU ima na raspolaganju, a u svrhu unaprjeđenja sposobnosti i međusobne suradnje država članica.

Tom prilikom, pomoćnik Mihatov je istaknuo kako je nužno nastaviti raditi na usklađivanju EU inicijativa i obrambenog planiranja kako bi se što učinkovitije i ekonomičnije premostile nedostajuće sposobnosti, pri čemu države članice trebaju zadržati vodeću ulogu. Također, naglasio je važnost preuzimanja veće uloge i odgovornosti EU-a u području obrane uz nužnu koordinaciju aktivnosti i obrambenog planiranja s NATO-om.



Priopćenja