Prezentacija prijedloga novog ustroja Hrvatske vojske Vladi RH

Damir Krstičević i Mirko Šundov s najvišim predstavnicima Oružanih snaga u četvrtak, 17. siječnja 2019. godine prezentirat će prijedlog novog ustroja Hrvatske vojske Vladi Republike Hrvatske.



Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov s najvišim predstavnicima Oružanih snaga u četvrtak, 17. siječnja 2019. godine prezentirat će prijedlog novog ustroja Hrvatske vojske Vladi Republike Hrvatske.

U skladu s prijedlogom novog ustroja Hrvatske vojske bit će donesena Odluka o veličini, sastavu i mobilizacijskom razvoju Oružanih snaga, koju donosi predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga na prijedlog Vlade Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o obrani (Članak 7, stavak 1., točka 5). Novi prijedlog ustroja Oružanih snaga također je prezentiran predsjednici Republike i vrhovnoj zapovjednici Oružanih snaga.

U protekle dvije godine u mandatu ove Vlade značajno je povećan obrambeni proračun, promijenjeni su zakoni i donesene brojne mjere kojima su poboljšana materijalna prava i uvjeti života i rada pripadnika Hrvatske vojske. Također, prepoznata je potreba prilagodbe postojećeg ustroja Hrvatske vojske kako bi bila još bolja, suvremenija i učinkovitija u provedbi svojih zadaća.

Novi prijedlog ustroja Hrvatske vojske nastavak je procesa modernizacije Hrvatske vojske i logičan slijed započet 2016. godine, kada je počela izrada nove Strategije nacionalne sigurnosti. Strategija nacionalne sigurnosti donesena u srpnju 2017. godine prepoznala je obranu kao važnu sastavnicu sustava domovinske sigurnosti koja svojim resursima značajno pridonosi njegovoj izgradnji i provedbi, a u prošloj godini izrađen je i novi Strateški pregled obrane.



Priopćenja