Vijeće za obranu o postupku nabave VBA

Vijeće za obranu održalo XII. sjednicu na kojoj se govorilo o izvješću o postupku nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova



Vijeće za obranu u ponedjeljak, 14. siječnja 2019. održalo je XII. sjednicu na kojoj su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov, Vijeću podnijeli izvješće o postupku nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova za potrebe Oružanih snaga RH te o stanju ispravnosti borbenog zrakoplovstva.

Na temelju podnesenih izvješća, Vijeće za obranu Vladi Republike Hrvatske preporučuje stavljanje izvan snage odluke kojom je ponuda Države Izrael za nabavu borbenog zrakoplova bila određena najpovoljnijom.

Također, Vijeće preporučuje Vladi da definira novi model nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Prije održane sjednice Vijeća za obranu, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević o postupku nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova kazao je: "Činjenica je da je to bio međunarodni natječaj i da je Republika Hrvatska među zemljama koje su sudjelovale na natječaju izabrala ponudu Države Izrael. Natječaj je bio transparentan, a isto tako je činjenica kako je Država Izrael imala predodobrenje od strane Sjedinjenih Američkih Država, kao i da je Država Izrael kao prodavatelj trebala na osnovu predodobrenja od SAD-a dobiti konačno odobrenje za taj proizvod s kojim se javila na natječaj", rekao je ministar Krstičević te podsjetio na dolazak izaslanstva Države Izrael u Ministarstvo obrane RH tijekom proteklog tjedna.

"Predstavnici Države Izrael došli su u MORH i rekli kako obvezu koju su imali nisu osigurali, odnosno kako nisu dobili odobrenje te da je to isključivo njihova odgovornost. Još jednom su ponovili kako je s hrvatske strane cijeli proces bio iznimno profesionalan i otvoren te da je Hrvatska pokazala visoku razinu odgovornosti. Kazali su kako smo u procesu postavili sva potrebna pitanja i dobili sva potrebna jamstva", kazao je ministar Krstičević.



Priopćenja