Potpisan Sporazum o obrambenoj suradnji Hrvatske i Poljske

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević sa suradnicima primio je u ponedjeljak, 14. siječnja 2019. ministra nacionalne obrane Republike Poljske Mariusza Błaszczaka

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević sa suradnicima primio je u ponedjeljak, 14. siječnja 2019. ministra nacionalne obrane Republike Poljske Mariusza Błaszczaka, koji je dan ranije s izaslanstvom stigao službeni posjet Republici Hrvatskoj.

Na sastanku u Ministarstvu obrane RH ministri Hrvatske i Poljske nakon 20 godina potpisali su Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Poljske o obostranoj obrambenoj suradnji, kojim će se ojačati postojeći pravni okvir suradnje između dviju država te zamijeniti postojeći Sporazum o suradnji na području obrane iz 1998. godine.

"Nastavljamo jačanje Hrvatske vojske, nema jake vojske bez prijatelja i saveznika, a Poljska je važan strateški partner i blizak saveznik Republici Hrvatskoj. Drago mi je što sam danas s poljskim ministrom potpisao Sporazum o obrambenoj suradnji između Hrvatske i Poljske, nakon dvadeset godina. Cilj sporazuma je unaprjeđenje vojno-vojne suradnje kako bismo se mogli zajedno nositi sa sigurnosnim izazovima na području cijele Europe,“ izjavio je nakon sastanka ministar Krstičević te dodao: „Ovo je važan dokaz intenziviranja bilateralne suradnje Hrvatske i Poljske, s kojom dijelimo slične interese i vanjskopolitičke ciljeve u raznim područjima, a naš zajednički cilj je jačanje NATO saveza i Europske unije."

Podsjetio je i kako pripadnici Hrvatske vojske zajedno s poljskim vojnicima sudjeluju u NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj, čime Hrvatska pokazuje solidarnost unutar NATO-a, kao i prijateljstvo s Poljskom, te je ujedno najavio da će poljski vojnici ove godine sudjelovati na vojnim vježbama u Hrvatskoj, što će biti još jedna potvrda suradnje dviju vojski. Također, izrazio je nadu da će se i Poljska pridružiti NATO-ovom obučnom središtu u Zemuniku za obuku helikopterskih posada za provedbu specijalnih zračnih snaga.



"Razgovarali smo o suradnji naših specijalnih snaga i vojne policije te o vojno-tehničkoj i suradnji na području izobrazbe odnosno o razmjeni kadeta i časnika, kao i o suradnji naših obrambenih industrija," rekao je ministar Krstičević, istaknuvši kako je hrvatska tvrtka dobila ugovor za isporuku dijelova za jurišnu pušku Grot u Poljskoj. "To je potvrda naše suradnje i potvrda da se hrvatska obrambena industrija razvija na pravi način, kao i da imamo vrhunske tvrtke s vrhunskim proizvodima koji su prepoznati i od strane poljskih kolega," zaključio je Krstičević, dodavši kako je u planu i poslovna konferencija između obrambenih industrija s ciljem jačanja suradnje i na tom području.

Ministar nacionalne obrane Republike Poljske Mariusz Błaszczak zahvalio je hrvatskom kolegi na iznimno plodonosnoj dosadašnjoj suradnji: "Naše dvije zemlje su vrlo slične i dijele slične vrijednosti, iskazujemo solidarnost jedni spram drugih, kao i spram drugih članica NATO-a i Europske unije. Zahvaljujući našoj bliskoj suradnji, Poljska i Hrvatska te cijela Europa je vrlo sigurna". Izrazio je također zahvalnost na sudjelovanju hrvatskih vojnika u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj te najavio širenje suradnje u skladu s potpisanim Okvirnim sporazumom, zaključivši kako će to dodatno osnažiti međusobnu obrambenu suradnju i bilateralne odnose Hrvatske i Poljske.

Prvog dana posjeta, u nedjelju, 13. siječnja 2019. ministri obrane Hrvatske i Poljske položili su vijenac i zapalili svijeće kod spomenika "Glas hrvatske žrtve-zid boli" na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu.



Priopćenja