Završena obuka pričuvnika 5. i 6. pješačke pukovnije u Kninu

Raščlamba drugog ciklusa obuke 5. pješačke pukovnije Split i 6. pješačke pukovnije Dubrovnik pričuvnog sastava Oružanih snaga RH provedena je u četvrtak, 6. prosinca 2018. u vojarni "4. gardijske brigade Pauci" u Kninu.

Raščlamba drugog ciklusa obuke 5. pješačke pukovnije Split i 6. pješačke pukovnije Dubrovnik pričuvnog sastava Oružanih snaga RH provedena je u četvrtak, 6. prosinca 2018. u vojarni "4. gardijske brigade Pauci" u Kninu.

Obuka pričuvnika provedena je od 30. studenog do 6. prosinca 2018., a na obuci je sudjelovalo 86 pričuvnika, 47 pripadnika 5. pješačke pukovnije i 39 pripadnika 6. pješačke pukovnije, koji su se osposobljavali za samostalnu provedbu procesa vojnog donošenja odluka te prolazili obuku osvježenja iz rukovanja osobnim naoružanjem.

Pripadnike pričuvnika 5. i 6. pješačke pukovnije u Kninu posjetili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov i načelnik stožera – zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadni general Boriš Šerić.

Nakon što se upoznao sa svim aktivnostima koje se tijekom obuke provode, general Šundov istaknuo je zadovoljstvo odazivom pričuvnika naglasivši kako je pričuva vrijedna komponenta Hrvatske vojske koju sada treba osposobiti. Također, naglasio je kako smo svi svjesni važnosti koju ima sposobnost naroda da se obrani u slučaju sigurnosnih ugroza, ali ne manje važno, i sposobnosti pružanja potpore civilnim institucijama u slučaju elementarnih nepogoda i kriza većih razmjera.

General Šundov također je podsjetio kako ne smijemo zaboraviti da su pričuvne postrojbe dale ogroman doprinos tijekom Domovinskog rata te da s pravom možemo reći da su naše pričuvne postrojbe iz Domovinskog rata naš ponos.

Ovom prigodom pričuvnicima se obratio i dodijelio im poticajne mjere brigadni general Šerić.
Polaznici obuke su u srijedu, 5. prosinca 2018. proveli vježbu bojnog gađanja iz pješačkog naoružanja na poligonu "Crvena zemlja", što je ujedno bila i posljednja obučna aktivnost u ovome ciklusu.

Tim povodom, zapovjednik 5. pješačke pukovnije Split brigadir Željko Nakić izrazio je zadovoljstvo što su se pričuvnici rado odazvali obuci: "Ovi su ljudi dali svoj obol u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu. Ova obuka i njihovo sudjelovanje na njoj dokazuje da se Hrvatska uvijek može osloniti na njih."

Zapovjednik 6. pješačke pukovnije pukovnik Tomislav Matković pohvalio je iznimne rezultate pričuvnika, kao i trud, volju i želju kojom su pristupili obuci.

Podsjećamo, obuka pričuvnika 5. i. 6. pješačke pukovnije dio je programa osposobljavanja ključnog osoblja i deficitarnih vojnostručnih specijalnosti pješačkih pukovnija Oružanih snaga RH.

Osposobljavanje je započelo 1. listopada obukom 2. pješačke pukovnije Osijek na poligonu "Gašinci", a nastavljeno je obukom 1. pješačke pukovnije Zagreb na poligonu „Gakovo“ u razdoblju od 10. do 19. listopada.

Pripadnici 3. pješačke pukovnije Karlovac sudjelovali su na obuci od 10. do 16. studenog u vojarni "Josip Jović" u Udbini, dok je 4. pješačka pukovnija Pula obučavana od 16. do 22. studenog na poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju.



Priopćenja