Pripadnici Obalne straže na dodjeli Plave vrpce Vjesnika

Svečana dodjela priznanja "54. Plava vrpca Vjesnika" održana je u ponedjeljak, 3. prosinca 2018. godine u Kulturnom centru Arsenal u Zadru

Svečana dodjela priznanja "54. Plava vrpca Vjesnika" održana je u ponedjeljak, 3. prosinca 2018. godine u Kulturnom centru Arsenal u Zadru.

Za ovogodišnju Plavu vrpcu Vjesnika, Sindikat pomoraca Hrvatske nominirao je posadu ophodnog broda OB-03 "Cavtat" Obalne straže RH za poduhvat spašavanja britanske državljanke Kay Longstaff, koji se u kolovozu ove godine dogodio u području ZERP-a Republike Hrvatske. 

Posada ophodnog broda "Cavtat", broda "Vid" Lučke kapetanije Rijeka te djelatnici Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje na moru, nominirani su za prestižno pomorsko priznanje zbog uspješno provedene akcije traganja i spašavanja britanske državljanke Kay Longstaff, koja je u noći na 19. kolovoza 2018. godine, 25 milja od Lošinja, pala u more sa kruzera Norwegian Star, koji je plovio prema Veneciji.

Nakon noći provedene u moru, koordiniranom akcijom, Kay Longstaff je pronađena u 9.45 sati, 1.300 metara od mjesta pada u more. Brodom OB-03 "Cavtat" prevezena je do Pule gdje joj je pružena liječnička pomoć.

Pripadnicima Hrvatske ratne mornarice ovo je drugi put da se nalaze na listi zaslužnih za Plavu vrpcu Vjesnika. Priznanje je 2015. godine u momčadskoj konkurenciji osvojila posada broda ŠB-72 "Andrija Mohorovičić" za doprinos u akcijama spašavanja migranata u Sredozemnom moru pri čemu su u sklopu 1. hrvatskog kontingenta u EU operaciji "Triton", članovi posade broda "Andrija Mohorovičić" zajedno s pripadnicima MUP-a u teškim uvjetima spasili 2518 ljudi.

Za jedinstveno priznanje ove je godine bilo nominirano sedam poduhvata spašavanja.
"Plavu vrpcu Vjesnika 2018." u pojedinačnoj konkurenciji osvojio je ronilac Andi  Marović  iz Komiže, za poduhvat pri spašavanju od potonuća havariranog turskog teretnog broda "Haksa" 16 milja sjeverozapadno od otočića Jabuka, u lipnju ove godine, a “Plava vrpca Vjesnika 2018." u momčadskoj konkurenciji pripala je Vatrogasnoj zajednici Dubrovačko-neretvanske županije pod zapovjedništvom Stjepana Simovića, za iskazanu hrabrost, požrtvovnost i stručnost pripadnika šest vatrogasnih postrojbi i društava s tog područja prilikom gašenja požara na 40-metarskoj jahti 2Kanga", 7. rujna 2018. kod Pelješca.

Posebno priznanje pripalo je direktoru zadarske Tankerske plovidbe, Stanku Baniću i MB "Tijat", najstarijem brodu iz flote Jadrolinije.

Plavu vrpcu Vjesnika utemeljio je 1966. godine novinar, književnik i urednik Pomorske redakcije Vjesnika, Ratko Zvrko.



Priopćenja