Ministar Krstičević s članovima Hrvatskog generalskog zbora

Ministar obrane RH Damir Krstičević i zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Drago Matanović sa suradnicima sastali su se u MORH-u s izaslanstvom Hrvatskog generalskog zbora

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Matanović sa suradnicima sastali su se u petak, 23. studenog 2018. godine u Ministarstvu obrane s izaslanstvom Hrvatskog generalskog zbora predvođenim predsjednikom, generalom zbora u miru Pavlom Miljavcem.

Tom prilikom, ministar je izrazio zadovoljstvo današnjim sastankom i suradnjom Ministarstva obrane i Oružanih snaga s Hrvatskim generalskim zborom.

Ministar Krstičević predstavio je članovima Hrvatskog generalskog zbora ključna postignuća Ministarstva obrane RH u 2017. i 2018. godini te smjernice za rad u 2019. godini.

Ministar je kao ključno postignuće koje je bilo temelj za jačanje i modernizaciju Hrvatske vojske, istaknuo povećanje obrambenog proračuna, koji je temelj za realizaciju projekata.

"Fokus rada Ministarstva u protekle dvije godine usmjeren je na podizanje standarda i uvjeta života i rada vojnika, dočasnika, časnika kao i državnih službenika i namještenika, njegujući duh pobjedničke Hrvatske vojske. Vratili smo i naziv Hrvatska vojska jer je on dio našeg identiteta, a Domovinski rat naša je temeljna vrijednost. Osnažili smo vrijednosti Domovinskog rata imenovanjem dvorana i vojarni po herojima Domovinskog rata, a vratili smo i dodjelu svečanih beretki. Dostojanstveno i ponosno slavimo obljetnice u suradnji s lokalnom zajednicom", istaknuo je ministar.

Foto: MORH / J.Kopi

"Kao nastavak poboljšanja uvjeta života i rada naših pripadnika važno je istaknuti izmjene i dopune Zakona o službi kojim smo vratili oduzeta materijalna prava djelatnika, naknadu za stražarski dodatak, naknadu za terenski dodatak i naknadu za dežurstvo. Bitno je napomenuti kako je od ove godine prvi puta uveden dodatak za spremnost pripadnika Hrvatske vojske. Ove su mjere izravno utjecale na prihode djelatnika Hrvatske vojske", naglasio je ministar, podsjetivši i na Zakon o zakladi vojne solidarnosti koji je izglasan u srpnju u Hrvatskom saboru. 

Kao neka od najvažnijih postignuća u 2017. i 2018. godini ministar je naveo i proces tranzicije i pomlađivanja Hrvatske vojske novim zapovjednim kadrom, novi operativni raspored postrojbi Hrvatske vojske, pri čemu je inženjerijska postrojba razmještena iz Knina u Sinj, inženjerijska satnija iz Vinkovaca u Vukovar, a vojska se vratila u Ploče, krajem godine očekuje se povratak i u Varaždin, a u slijedeće dvije godine u Pulu. Ministar je podsjetio i na uvođenje u operativnu uporabu novih sredstava i opreme, uvođenje novih sposobnosti - mornaričkog desantnog pješaštva te ustrojavanje svih šest pričuvnih pješačkih pukovnija Hrvatske vojske.

"U tijeku je izrada ambicioznog, ali realnog i financijski provedivog Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga", rekao je ministar u kontekstu donošenja strateških dokumenata iz područja sigurnosti čime se ova Vlada kontinuirano i sustavno bavi.

Zamjenik načelnika Glavnog stožera general Matanović članovima Hrvatskog generalskog zbora predstavio je aktivnosti Oružanih snaga, naglasivši pritom fokus na razvoj stručnih i pouzdanih zapovjednika, modernizaciju sustava te održavanje borbenih sustava. Upoznao je članove Hrvatskog generalskog zbora i sa sudjelovanjem pripadnika Oružanih snaga RH u misijama i operacijama diljem svijeta, istaknuvši kako na taj način doprinose svjetskom miru, stabilnosti i sigurnosti kao i međunarodnom položaju i ugledu Republike Hrvatske.

Foto: MORH / J.Kopi

U kontekstu vojnih vježbi, general Matanović posebno je izdvojio uspješno provedenu združenu vježbu „Velebit 18“, naglasivši da je osim klasičnih borbenih zadaća obuhvatila i sve suvremene prijetnje, uključujući borbu protiv terorizma, borbu u urbanom području te kibernetičku obranu na operativnoj i taktičkoj razini te je također pohvalio sudjelovanje pripadnika Hrvatske vojske u NATO vježbi Trident Juncture 18 u Norveškoj.

Govoreći o jačanju i modernizaciji Hrvatske vojske, general je naglasio kako su pripadnicima Hrvatske vojske poboljšana materijalna prava, standardi uvjeta života, rada i profesionalnog razvoja.

"Zadovoljan sam suradnjom s Hrvatskim generalskim zborom jer se tu nalaze oni koji su dali veliki doprinos u izgradnji hrvatske samostalnosti i obrambenog sustava“, zaključio je Matanović.

Foto: MORH / J.Kopi

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, general zbora u miru Pavao Miljavac zahvalio je ministru Krstičeviću na pozivu te istaknuo kako i u budućnosti očekuje kvalitetnu suradnju. Pritom je istaknuo kako članovi Hrvatskog generalskog zbora imaju vrijedno iskustvo  iz Domovinskog rata i  kako podržavaju vizije Ministarstva obrane i Oružane snage te su spremni biti potpora radu obrambenog sustava.

Predstavnici Hrvatskog generalskog zbora posjetili su u srijedu, 21. studenog 2018. godine na Plesu i vojarnu "Pukovnik Marko Živković" Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Tom je prigodom izaslanstvu Hrvatskog generalskog zbora u Zapovjedništvu HRZ-a prezentiran očekivani razvoj HRZ-a, a razgovaralo se i o modalitetu buduće suradnje između HRZ-a i HGZ-a. U sklopu posjeta, izaslanstva su obišla Dežurni borbeni dvojac (DBD) pri čemu je HGZ-u predstavljen način funkcioniranja dežurnog borbenog dvojca u sklopu sustava NATO Integrated Air and Missile Defence System (NATINAMDS), a obišli su i novouređeni hangar za smještaj borbenih aviona.














Priopćenja