Doček 2. HRVCON-a iz NATO-ove aktivnosti u Poljskoj

Pripadnici kontingenta pohvaljeni su za dostojno predstavljanje domovine u inozemstvu te uspješnu suradnju s oružanim snagama zemalja saveznica

U vojarni "Bilogora" u Bjelovaru upriličen je u četvrtak, 15. studenog 2018. svečani doček 2. hrvatskog kontingenta iz NATO-ove aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (Enhanced Forward Presence) u Republici Poljskoj. Kontingent je djelovao u sklopu borbene grupe predvođene Sjedinjenim Američkim Državama.

 Dočeku su prisustvovali zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, vojni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država brigadir Robert Mathers, vojni izaslanik Republike Poljske brigadir Tomasz Góra, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadir Mijo Validžić, predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije i Grada Bjelovara te članovi obitelji i prijatelji pripadnika kontingenta.

 Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, koje je ujedno bio izaslanik potpredsjednika Vlade RH i minstra obrane te načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, zahvalio je pripadnicima kontingenta na izvrsnom predstavljanju Hrvatske vojske i Republike Hrvatske u inozemstvu.

Foto: MORH / M. Čobanović

"Ovaj kontingent dostigao je sve što je od njega bilo traženo," kazao je general Jurković, poručivši pripadnicima kontingenta: "Zadaće koje su bile postavljene pred vas zahtijevale su izniman trud i doprinos svakog pojedinca. Spoj vašeg zajedništva i visoke motiviranosti rezultirala je visokim stupnjem obučenosti i spremnosti za izvršenje misije."

 Vojni izaslanik SAD-a brigadir Robert Mathers čestitao je drugom kontingentu na uspješno odrađenim zadaćama u Poljskoj, istaknuvši snažno savezništvo među zemljama NATO-a kao ključ uspjeha njihove misije: "To što možemo prolaziti zajedničke obuke bilo gdje, bilo to u Afganistanu, na Kosovu ili u nekoj zemlji članici NATO-a, odličan je pokazatelj zajedništva među saveznicima." 

S njim se složio i vojni izaslanik Republike Poljske brigadir Tomasz Góra: 2Ova je aktivnost važan simbol solidarnosti među članicama Sjevernoatlantskog pakta, kao i pokazatelj poštovanja članka 5. Sjevernoatlantskog ugovora o međusobnoj zaštiti članica NATO-a."

 

Zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadir Mijo Validžić izrazio je zadovoljstvo što je drugi kontingent uspješno odradio sve zadaće u Poljskoj, kao i što su se svi pripadnici sretno vratili svojim obiteljima.

 Zapovjednik drugog kontingenta u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti satnik Dario Bilješković rekao je da su pripadnici njegovog kontingenta pokazali visoku razinu obučenosti u Poljskoj i dostojno predstavili Hrvatsku.

"Rame uz rame s našim saveznicima, proveli smo nemali broj zadaća, što je rezultiralo podizanjem borbene spremnosti. Zahvaljujući ovome iskustvu, svaki vojnik, dočasnik i časnik iz ovoga kontingenta ima priliku pridonijeti obučnim procesima svoje matične postrojbe, prenoseći znanje stečeno u misiji," zaključio je satnik Bilješković.

 Tim povodom služena je i misa u kapelici Svetog Mateja apostola i evanđelista, koju je predvodio vlč. Damir Vrabec. "Svojim životom i radom unapređujemo ne samo Crkvu, nego i naše obitelji i sve zajednice kojima pripadamo", istaknuo je u propovijedi.

 Tijekom svečanosti, uručene su pohvale i nagrade pripadnicima kontingenta, a u sklopu prigodnog programa nastupila je Policijska klapa "Sv. Matej".



Priopćenja