Krstičević na sastanku Vijeća za vanjske poslove u Bruxellesu

Ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sudjelovao je 19. i 20. studenog 2018., u Bruxellesu na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU te na Upravljačkom odboru Europske obrambene agencije.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sudjelovao je 19. i 20. studenog 2018., u Bruxellesu na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU te na Upravljačkom odboru Europske obrambene agencije.

Na marginama Vijeća ministri obrane Hrvatske, Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke potpisali su Notu o pristupanju Ministarstva obrane Republike Hrvatske Borbenoj skupini EU, koja će pod vodstvom Republike Poljske biti u stanju pripravnosti u drugoj polovici 2019.
U tom kontekstu, ministar Krstičević zahvalio je na pozivu Republici Hrvatskoj o pristupanju Borbenoj skupini EU u kojoj će Hrvatska participirati s desetak stožernih časnika s ciljem jačanja znanja, interoperabilnosti i zajedničkog jačanja vojski istaknuvši: "Ovo je izvrsna prilika za Hrvatsku i Oružane snage. Uvjeren sam da će Hrvatska svojim resursima doprinijeti ostvarenju i ciljevima Grupe pogotovo na području srednje Europe".



Na zajedničkom sastanku, ministri vanjskih poslova i ministri obrane raspravljali su o napretku sigurnosno-obrambenih inicijativa u okviru provedbe Globalne strategije EU u području sigurnosti i obrane, s naglaskom na stalnu strukturiranu suradnju (PESCO), te su donijeli odluku o pokretanju novih 17 PESCO projekata.

Također, usvojili su Zaključke o sigurnosti i obrani sa smjernicama za daljnji rad po pitanju provedbe obrambenih inicijativa EU, posebno kad je riječ o stalnoj strukturiranoj suradnji (PESCO), Europskom fondu za obranu, sposobnostima za vojno planiranje i provođenje misija te vojnoj pokretljivosti.

Ministri obrane su tijekom sastanka razmijenili mišljenja o napretku provedbe aktivnosti usmjerenih na jačanje EU-NATO suradnje, s naglaskom na vojnu pokretljivost i suočavanje s hibridnim prijetnjama. Također, razmijenili su mišljenja o statusu operacija i misija EU naglasivši važnost daljnjeg rada na unaprjeđenju mehanizama u njihovoj potpori.



Priopćenja