Izaslanstvo rumunjskog Parlamenta u posjetu MORH-u

Izaslanstvo Odbora za obranu, javni red i nacionalnu sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta Rumunjske, koje je predvodio predsjednik Odbora Dorel-Gheorgheu Căprar, posjetilo je MORH

Izaslanstvo Odbora za obranu, javni red i nacionalnu sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta Rumunjske, koje je predvodio predsjednik Odbora Dorel-Gheorgheu Căprar, posjetilo je u petak, 26. listopada 2018. Ministarstvo obrane RH, gdje ih je primio državni tajnik Zdravko Jakop sa suradnicima.

Uz čelnike izaslanstava, sastanku su nazočili i pomoćnici ministra obrane RH dr.sc. Petar Mihatov i Roman Mikulić, kao i veleposlanik Rumunjske u RH Constantin-Mihail Grigorie te predstavnici Hrvatskog sabora i članovi rumunjskog Odbora.

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnoj suradnji dviju država, koja je od 2017. godine u uzlaznom trendu. Poseban naglasak bio je na obrambenoj industriji te su razmotrene mogućnosti unapređenja suradnje na tom području.

Foto: MORH / J. Kopi

Bilo je riječi i o budućem predsjedanju Vijećem Europske unije, budući da Hrvatska, Rumunjska i Finska čine trio zemalja predsjedateljica. Do kraja godine očekuje se usvajanje Zajedničkog programa, pri čemu postoji velik stupanj suglasnosti između triju država u području definiranja prioriteta u području obrane - jačanje suradnje država članica po pitanju aktualnih obrambenih inicijativa (PESCO, CARD, EDF, vojna pokretljivost) te jačanje transatlantskih veza, kao i konkurentnosti obrambene industrije.

Foto: MORH / J. Kopi

Nakon sastanka u MORH-u, izaslanstva su posjetila tvrtku HS Produkt d.o.o. u Karlovcu, gdje su im predstavljeni rad i proizvode te tvrtke.

Foto: MORH / J. Kopi

Priopćenja