Završila vježba Trident Juncture 18 u Norveškoj

Terenski dio NATO vojne vježbe u kojoj sudjeluje 30 pripadnika Hrvatske vojske završio u srijedu, 7. studenog 2018. u Kraljevini Norveškoj

U Kraljevini Norveškoj u srijedu, 7. studenog 2018. završio je terenski dio (Live Exercise - LIVEX) vojne vježbe Trident Juncture 18, koja je trajala od 25. listopada 2018. godine.

Tom se prigodom sudionicima obratio zapovjednik vježbe admiral James G. Foggo III, zapovjednik Savezničkog združenog zapovjedništva snaga Napulj (Allied Joint Force Command Naples - JFCNP) te im zahvalio na iznimnom trudu, odličnoj izvedbi vježbe, kao i posvećenosti Savezu i sigurnosti svih država članica Saveza kroz proteklih 70 godina.

Svim vojnicima, postrojbama i državama koje su sudjelovale u provedbi vježbe zahvalio je i norveški načelnik Glavnog stožera Admiral Haakon Bruun-Hanssen, koji je zaključio kako je vježba bila uspješna čemu su pridonijeli vrijedan rad svakog vojnika i entuzijazam svih država članica.

Međunarodna vojna vježba Trident Juncture 18 provedena je u cilju provjere interoperabilnosti međunarodnih snaga u združenom djelovanju i NATO sposobnosti povrata suvereniteta saveznice nakon oružane agresije te procjene i potvrde NATO Snaga za odgovor 2019 (Response Force 2019 - NRF19).

U vježbi je sudjelovalo 30 pripadnika Hrvatske vojske zajedno s ukupno 50.000 pripadnika oružanih snaga iz 31 NATO i partnerske države, Republike Finske i Kraljevine Švedske, uz 250 zrakoplova, 65 plovila, uključujući američki nosač aviona „Harry S. Truman“ i oko 10.000 motornih vozila.

U terenskom dijelu vježbe Trident Juncture 18 sudjelovale su kopnene, pomorske i zračne snage, snage za specijalne operacije te snage za provedbu amfibijskog desanta. Kopnena komponenta vježbe s postrojbama provodila se na području južno od Trondheima i sjeverno od Osla, mornarička uzduž norveške obale do sjevernog dijela Škotske te na Baltičkom moru i Atlantskom oceanu, a zračna komponenta nad središnjim dijelom Kraljevine Norveške, dijelovima Kraljevine Švedske i Republike Finske.

Foto: JFC Naples

Prema scenariju vježbe, aktivirao se članak 5 Sjevernoatlantskog sporazuma te su „Sjeverne snage“ i „Južne snage“ fiktivno ratovale jedne protiv drugih. U prvoj fazi, koja je trajala od 31. listopada do 3. studenog “Sjever“ je izvodio napad na „Jug“ uz potporu amfibijskih operacija Marinskog korpusa, a u drugoj fazi, koja je trajala od 4. do 7. studenog „Jug“ je preuzeo inicijativu i izveo protunapad.

Tijekom provođenja terenskog dijela vježbe, u utorak, 30. listopada 2018. u Bynesetu u Kraljevini Norveškoj održan je Dan uvaženih gostiju kojemu su nazočili mnogi visoki civilni i vojni uzvanici, među kojima i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov i brigadni general HKoV-a Darko Pintarić, koji je i sudjelovao u vježbi na dužnosti zapovjednika Združene logističke potporne skupine (Joint Logistics Support Group - JLSG).

Uz generala Pintarića, u Zapovjedništvu JLSG-a u Sessvollmoenu od rujna do prosinca u vježbu su uključena i dva pripadnika Zapovjedništva za potporu OSRH, satnik Vedran Barić i satnik Tomislav Komjetan.

Također, časnički namjesnik Zdenko Karasek sudjelovao je u vježbi u ulozi nadzornog člana (Watchkeeper-a) Združenog zapovjedništva namjenskih snaga (Joint Task Force Headqarters - JTF HQ) u sklopu Međunarodnog združenog operativnog centra (Combined Joint Operations Center – CJOC), a bojnik Ivan Šoštarec bio je uključen u radu Zapovjedništva kopnene komponente snaga Sjever (Land Component Command Headqarters North - LCC HQ North).

Foto: JFC Naples

Na vježbi je sudjelovalo i 25 pripadnika satnije Razmjestivi komunikacijski modul (RKM, engl. Deployable Communications Module-DCM), Bojne veze HKoV-a s ciljem pružanja komunikacijsko-informacijske potpore provedbi vježbe korištenjem razmjestivog KI sustava LINC-E2 te satelitskog sustava TSGT L, koji su bili smješteni u gradu Rorosu.

Nakon završetka terenskog dijela vježbe s postrojbama (LIVEX), od 14. do 23. studenog 2018. provest će se i vježba na zapovjednom mjestu (CPX).

Povratak postrojbi nakon završetka vježbe provodit će se tijekom studenog i prosinca, a organizacija koordinirane i sinkronizirane otpreme snaga iz Norveške prema njihovim matičnim bazama u nadležnosti je Združene logističke potporne skupine na čelu s generalom Pintarićem, koji je rekao kako je u ovoj vježbi logistika pokazala i dokazala da je NATO sposoban brzo razmjestiti svoje snage u slučaju potrebe obrane bilo koje svoje članice.

Također, general Pintarić posebno je naglasio kako je ovo prvi put u povijesti da Združena logistička skupina u praksi provodi svoje zadaće na teritoriju NATO članice u scenariju kolektivne obrane, čime je NATO koncept Združene logističke skupine provjeren i dokazan.

„Bio sam neizmjerno ponosan kada sam 29. rujna 2018. kao hrvatski general u svojstvu prvog NATO zapovjednika koji je došao u Norvešku i preuzeo dužnost zapovjednika za RSOM (Reception, Staging, Onward Movement) od predstavnika Norveškog združenog zapovjedništva. Čast koja mi je time ukazana prvenstveno obvezuje na još predaniji i odgovorniji rad gdje sada koristim sva stečena znanja i vještine, kao i vrijedna iskustva na sličnim zadaćama koja sam obavljao tijekom Domovinskog rata. JLSG prilika je i za Oružane snage RH, kao i sve druge NATO članice, da u budućim NATO vođenim operacijama mogu pridonijeti relativno malom logističkom postrojbom u sastav JLSG-a, a da pri tom svojim većim postrojbama (satnijama, bojnama) koje upute u operacije osiguraju cijeli spektar logističke potpore u potrebitoj mjeri i time osiguraju optimalnu, a ujedno i priuštivu logističku potporu," rekao je general Pintarić o svojem iskustvu zapovjednika Združene logističke potporne skupine NATO vježbe Trident Juncture 18.



Priopćenja