Ministar Krstičević sa slovenskim ministrom Erjavcem

Hrvatska i Slovenija članice NATO-a, Europske unije i UN-a koje unaprjeđuju europske vrijednosti i zajedničku obrambenu suradnju

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u utorak, 6. studenoga 2018. godine boravi u službenom posjetu Republici Sloveniji, gdje se u Ljubljani sastao s ministrom obrane Republike Slovenije Karlom Erjavcem.

Ministri su se tom prilikom složili kako su Hrvatska i Slovenija članice NATO-a, Europske unije i UN-a koje unaprjeđuju europske vrijednosti i zajedničku obrambenu suradnju te se nalaze pred istim sigurnosnim izazovima.

Izrazili su zadovoljstvo nedavnim potpisivanjem Sporazuma o uspostavi Multinacionalnog središta za obuku helikopterskih posada za provedbu zadaća specijalnih zračnih snaga, koji će biti smješten u Hrvatskoj. "NATO središte u Zemuniku dat će veliki doprinos razvoju novih sposobnosti hrvatske, slovenske, mađarske i bugarske vojske", rekao je ministar Krstičević te još jednom potvrdio: "Cilj sureta sa slovenskim ministrom Erjavcem je zajednička suradnja koja je strateški bitna za Republiku Hrvatsku i Sloveniju".

"Na području obrane imamo priliku za unapređenje suradnje u mnogim područjima, a jedno od njih je područje zrakoplovstva i to u obuci helikopterskih posada, zatim u području sposobnosti zaštite zračnog prostora, odnosno air policinga, s obzirom da je Hrvatska donijela Odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona koja će ojačati sposobnosti Hrvatske vojske i povećati njezin doprinos sigurnosti na području Jugoistočne Europe", rekao je ministar Krstičević te potvrdio kako se razgovaralo i o suradnji na području logistike, izobrazbe i zajedničkoj provedbi vojnih vježbi u Republici Hrvatskoj i Republici Sloveniji.

"Hrvatski i slovenski vojnici zajedno s talijanskim vojnicima sudjeluju u UN misiji u Libanonu, dijele međusobna iskustva i jačaju interoperabilnost", podsjetio je ministar Krstičević izrazivši zadovoljstvo aktivnim sudjelovanjem predstavnika slovenske vojske na natjecanjima tenkovskih posada i na natjecanju za najspremnijeg pripadnika.

Tom prigodom, ministar Krstičević upoznao je slovenskog ministra Erjavca s izradom Strategije nacionalne sigurnosti i uspostavom sustava domovinske sigurnosti. Također, istaknuo je kako je Vlada RH povećala obrambeni proračun i poboljšala standard pripadnika Hrvatske vojske te najavio da će Hrvatska imenovati nerezistentnog vojnog izaslanika za Sloveniju sa sjedištem u Zagrebu.

Slovenski ministar Erjavec izrazio je zadovoljstvo susretom naglasivši kako je na sastanku još jednom potvrđena dobra suradnja dviju prijateljskih zemalja te da je ministar Krstičević prvi strani ministar u posjetu u njegovom novom mandatu.

Ministri su na sastanku u Ljubljani razgovarali i o zajedničkim sigurnosnim izazovima prvenstveno o prirodnim katastrofama i elementarnim nepogodama, kibernetičlkim ugrozama i ilegalnim migracijama.

Nakon završetka sastanka, ministri Krstičević i Erjavec obišli su vojarnu vojarnu „Petra Petriča“ u Kranju gdje im je demonstrirana NBKO vježba.



Priopćenja