Načelnik Zajedničkog stožera BiH u službenom posjetu Hrvatskoj

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine general-pukovnik Senad Mašović s izaslanstvom posjetio je MORH

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine general-pukovnik Senad Mašović s izaslanstvom posjetio je u utorak, 2. listopada 2018. Ministarstvo obrane RH i Glavni stožer Oružanih snaga RH, gdje su ga primili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima.

Tijekom sastanka ministar Krstičević i general Mašović razgovarali su o bilateralnoj obrambenoj suradnji i o daljnjem razvoju zajedničke suradnje. Istaknuli su važnost zajedničke obuke i uvježbavanja pripadnika Oružanih snaga BiH s pripadnicima hrvatskog kontingenta prije upućivanja u NATO operaciju „Odlučna potpora“ u Afganistanu, koja se kontinuirano provodi. Razgovaralo se i o jačanju suradnje i međusobne potpore u aktivnostima prevencije i uklanjanja posljedica od prirodnih i drugih katastrofa.

Foto: MORH / M. Čobanović

Ministar Krstičević tom je prilikom istaknuo potporu Republike Hrvatske Bosni i Hercegovini u aktivaciji Plana za članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u te spremnost u dijeljenju iskustava., a general Mašović zahvalio je na potpori u pogledu izobrazbe vojnih osoba i kadeta iz Bosne i Hercegovine na hrvatskim vojnim školama i u vojnim programima. Također, izaslanstvo BiH pohvalilo je vodstvo MORH-a i Oružanih snaga u vođenju strateških projekata i modernizaciji Hrvatske vojske.

Novi načelnik Zajedničkog stožera OS BiH posjetio je MORH i Glavni stožer OSRH na poziv načelnika Glavnog stožera OS RH, generala Šundova. Na sastanku izaslanstava oružanih snaga RH i BiH generali Šundov i Mašović također su razmotrili mogućnosti unaprjeđenja bilateralne vojne suradnje, kao i suradnju u području vojne izobrazbe. Razgovarali su i o razvoju i modernizaciji oružanih snaga dviju zemalja s naglaskom na razmjenu iskustava o razvojnim projektima, a bilo je riječi i o razvoju regionalne suradnje u multinacionalnim inicijativama, kao i o sigurnosnom stanju u regiji.

Foto: MORH / M. Čobanović

U sklopu službenog posjeta Oružanim snagama RH general Mašović u pratnji izaslanstva posjetio je i Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman“, gdje ih je primio zapovjednik HVU-a general-bojnik Mate Pađen.

Nakon prezentacije rada i razvoja Učilišta, izaslanstvo BiH susrelo se s bosanskohercegovačkim polaznicima škola na Hrvatskom vojnom učilištu. Do sada je ukupno 84 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovina završilo neki oblik vojne izobrazbe na Hrvatskom vojnom učilištu, a trenutno se na HVU školuje 32 pripadnika OS BiH, od kojih dvoje u Ratnoj školi „Ban Josip Jelačić“ i sedam u Zapovjedno stožernoj školi „Blago Zadro“ te dva polaznika u Dočasničkoj školi „Damir Tomljanović Gavran“, dok je 21 pripadnik u programu kadet na sveučilišnim studijskim programima.

Također, u sklopu posjeta izaslanstvo OS BiH posjetilo je i tvrtku HS Produkt u Karlovcu, gdje su im predstavnici tvrtke prezentirali svoje proizvode.



Priopćenja