Potpora civilnim institucijama tijekom borbenih djelovanja

U sklopu združene intergranske vježbe Velebit 18-združena snaga na vojnom vježbalištu „Cerovac“ 14. listopada 2018. prikazane su sposobnosti Oružanih snaga RH u pružanju potpore civilnim institucijama tijekom borbenih djelovanja

U sklopu združene intergranske vježbe Velebit 18-združena snaga na vojnom vježbalištu „Cerovac“ u nedjelju, 14. listopada 2018. prikazane su sposobnosti Oružanih snaga RH u pružanju potpore civilnim institucijama tijekom borbenih djelovanja. Fokus aktivnosti prvenstveno je bio na civilno-vojnoj suradnji pri čemu su prezentirane sposobnosti osiguranja smještaja, prehrane i opskrbe vodom u sklopu čega je predstavljen i rad uređaja za pročišćavanje vode te medicinska skrb za ugroženo stanovništvo.

Nositelj aktivnosti bila je Logistička satnija Zapovjedništva za potporu, u sklopu koje su djelovali i vod za usluge, vod za pročišćavanje vode, desetina Vojne policije te tim civilno-vojne suradnje CIMIC, a u aktivnost je bilo uključeno ukupno 48 pripadnika Hrvatske vojske.

Zapovjednik kampa za potporu civilnim strukturama pukovnik Eniz Jakšić pojasnio je kako je za podizanje ovakvog kampa potrebno dva do tri dana da bi postigao punu funkcionalnost te da kamp omogućava zbrinjavanje više stotina civila.

Pri predstavljanju rada uređaja za pročišćavanje vode, prvi dočasnik voda za pročišćavanje i opskrbu vodom Zdravko Mikić naglasio je njegovu važnost s obzirom da uređaj omogućuje dobivanje pitke vode za ljudsku konzumaciju iz raznih prirodnih izvora, što je iznimno bitno kako u borbenim uvjetima tako i za civile koji se zbrinjavaju.

Foto: MORH / J. Kopi

Kamp za potporu civilnim strukturama obišli su i potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov.

Izrazivši zadovoljstvo viđenim, ministar Krstičević istaknuo je važnost ovakvog kampa za civile naglasivši kako je humanost hrvatskog vojnika jedna od njegovih vrijednosti. “Danas smo vidjeli brojne sposobnosti, a ključna poruka ove vježbe je pokazati našim građanima da ih štiti jaka i moderna vojska”, kazao je ministar dodavši kako će vježba pokazati i koje su sposobnosti Hrvatskoj vojsci još potrebne kako bi bila još spremnija.



Priopćenja