Vrhunski sportaši na čelu s braćom Sinković u MORH-u

U pričuvnom sastavu OSRH nalazi se 31 vrhunski sportaš, a u narednom razdoblju očekuje se sklapanje novih ugovora MORH-a i vrhunskih sportaša

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov primili su u ponedjeljak, 17. rujna 2018. godine u Ministarstvu obrane RH vrhunske sportaše, ugovorne pričuvnike Hrvatske vojske, među kojima i svjetske prvake u disciplini dvojac bez kormilara braću Martina i Valenta Sinkovića.

Susretu s vrhunskim sportašima na čelu s braćom Sinković, koji svojim sportskim uspjesima sustavno doprinose promociji Hrvatske vojske i Republik Hrvatske u svijetu, nazočili su i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, zamjenik državne tajnice Središnjeg državnog ureda za šport Krešimir Šamija, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul te drugi predstavnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH.

U toj prigodi ministar obrane Damir Krstičević čestitao je najboljem svjetskom veslačkom tandemu braći Sinković na osvojenom petom svjetskom zlatu, i to u trećoj različitoj disciplini, kazavši kako je upravo zato riječ o spektakularnoj i povijesnoj pobjedi hrvatskih sportaša u bugarskomPlovdivu. Čestitao je i tenisačima na sjajnoj igri kojom su Hrvatsku uveli u treće finale Davis cupa.

Foto: MORH / M. Čobanović

"Pokazali ste svijetu i svima nama kako se trud i rad, uz sva ostala odricanja koje zahtjeva priprema za ovakve sjajne sportske rezultate, itekako isplate. Učinili ste nas ponosnima i na tome vam čestitam u ime Ministarstva obrane i Hrvatske vojske. Tako se brane hrvatske boje, a upravo ste nam vi još jedan dokaz kako su sportski duh i vojnička snaga zaista dobitna kombinacija", kazao je ministar i naglasio kako se u  pričuvnom sastavu Hrvatske vojske trenutno nalazi 31 vrhunski sportaš te najavio kako se u narednom razdoblju očekuje sklapanje i novih ugovora Ministarstva obrane i vrhunskih sportaša.

"Ovom prigodom želim najaviti kako ćemo do kraja ove godine nakon isteka vaših ugovora potpisati i nove ugovore. Također, povećat ćemo i kvotu te ćemo primiti još 11 vrhunskih športaša u službu. Vjerujem kako će i oni nastaviti doprinositi ugledu i promociji Republike Hrvatske, osvajajući one najsjajnije medalje", rekao je Krstičević, naglasivši kako su sjajni sportski rezultati koje postižu rezultat njihovog mukotrpnog rada i talenta.

"Talent je zaista bitan, međutim bez predanosti, zalaganja i odricanja koje vi pokazujete nema vrhunskih rezultata, a tu paradigmu želimo prenijeti i na Hrvatsku vojsku. Želimo da slika hrvatskog vojnika bude slika sportaša, vrhunski spremnog čovjeka na sve napore svoje službe", rekao je ministar, dodavši kako vojnik mora  biti jak, okretan i izdržljiv. "Mora imati natjecateljski duh i zalihu energije koja će ga gurati kroz trenutke krize. Inspiraciju pronađimo i u primjeru ovih mladih ljudi. Kao što oni svojim radom ostvaruju natprosječne rezultate, tako i mi nastavimo izgrađivati i unaprjeđivati pobjedničku Hrvatsku vojsku", zaključio je ministar.



Vrhunskim sportašima ministar Krstičević uručio je i zahvalnice za doprinos promociji Oružanih snaga RH, ali i cijele Hrvatske.

"Vašim kolegama koji se tek trebaju popeti na pobjednička postolja neka vaši uspjesi budu putokaz i motivacija kako bi u budućnosti bili još bolji", poručio je ministar.

General Šundov istaknuo je kako visoki standardi fizičke spremnosti pripadnika Hrvatske vojske, uz odgovarajuće vojno znanje i stručnu obučenost, daju odgovor na sve izazove i zadaće pred kojima se nađu.

"Ne zaboravimo kako energijom našeg ljudskog potencijala možemo ostvariti velika djela, a vrhunski sportaši su nam najbolji dokaz. To je potvrdio i naš Domovinski rat kada nismo imali ni suvremeno oružje niti suvremenu vojnu organizaciju i doktrinu, ali smo imali energiju naših ljudi, njihov stvaralački potencijal i spremnost na odricanje, njihovu upornost i kreativnost, njihovu hrabrost i odlučnost te spremnost na žrtvu", rekao je general.

Zamjenik državne tajnice Središnjeg državnog ureda za šport Krešimir Šamija poručio je kako Hrvatska vojska i hrvatski sport izazivaju veliki osjećaj ponosa sve od ratnih devedesetih do danas. "Hrvatski sport i Hrvatska vojska dali su nemjerljiv doprinos prilikom stvaranja neovisnosti i samostalnosti Domovine i vjerujem da će ova suradnja, vojske i sporta biti daljnji putokaz kako ova dva sustava koja su nam svima na ponos, mogu i trebaju surađivati".

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša podsjetio je kako se upravo Oružane snage Republike Hrvatske mogu pohvaliti omjerom u odnosu na broj svojih pripadnika i postignutih uspjeha vrhunskih sportaša: "Ovaj podatak Hrvatsku svrstava na osmo mjesto u svijetu po zabilježenim sportskim postignućima vrhunskih sportaša unutar oružanih snaga neke države. Ovi svi mladi služe nam na ponos i ovom prigodom, zahvaljujem Ministarstvu obrane i Oružanim snaga RH na brizi za hrvatske sportaše".

Na kraju, Martin Sinković u ime svih vrhunskih sportaša zahvalio se na podršci i kako je kazao, ponosni su što se mogu nazvati pripadnicima Hrvatske vojske.

"Niste samo vi ponosi što su sportaši dio Hrvatske vojske, mi smo ponosni što smo dio Hrvatske vojske, to je velika stvar za nas i jedna dodatna sigurnost. Vidi se prisutna briga države za nas sportaše i da se sport uistinu cijeni. Imamo sve bolje uvjete i jako sam zahvalan i sretan zbog toga, vjerujem u sve veći broj medalja koje ćemo donijeti u Hrvatsku", poruka je Martina Sinkovića s kojim se složio i njegov brat Valent.

"Suradnja s Hrvatskom vojskom puno nam znači, ali ne samo nama nego i svim ostalim sportašima koji su također dio Oružanih snaga Republike Hrvatske", kazao je Valent Sinković.

Foto: MORH / M. Čobanović

U sklopu posjeta vrhunskih sportaša MORH-u, sportaši su obišli i novouređenu sportsku dvoranu Hrvatskih branitelja.

Podsjetimo, Sporazumom o suradnji koji su 3. rujna 2010. godine potpisali MORH i HOO, u MORH-u se započeo razvijati model zapošljavanja primarno vrhunskih sportaša, a taj model službe dodatno je razvijen sukladno Sporazumu o suradnji, unapređenju i razvoju športa u RH, potpisanom 27. veljače 2015. između Ministarstva obrane RH i Hrvatskog olimpijskog odbora.

Hrvatska vojska također već godinama uspješno surađuje s vrhunskim sportašima i izbornicima reprezentacija te su tako djelatnicima MORH-a i pripadnicima OSRH održali predavanja na temu "Put do uspjeha" alpinist Stipe Božić, izbornik Hrvatske vaterpolske reprezentacije Ivica Tucak, izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić i bivši izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Miroslav Ćiro Blažević, a skijaš Ivica Kostelić bio je s pripadnicima specijalnih snaga u osmodnevnoj ekspediciji na Velebitu.

Također, odlukom ministra obrane Damira Krstičevića, 2018. godina u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama RH proglašena je Godinom spremnosti i aktivnosti hrvatskog vojnika te je posvećena spremnosti i promicanju aktivnog i zdravog načina života pripadnika Hrvatske vojske.



Priopćenja