U Pločama svečano obilježena 27. obljetnica Hrvatske ratne mornarice

U Gradskoj luci u Pločama je danas, 14. rujna 2018. godine održana središnja svečanost obilježavanja  27. obljetnice Hrvatske ratne mornarice, a svečanosti su nazočili predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade RH ujedno potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić, ministar zdravstva Milan Kujundžić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja i državni tajnik Ivan Vukić, načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov, pomoćnici i savjetnici ministra obrane i zapovjednici grana i postrojbi OS RH, zapovjednik HRM-a komodor Ivo Raffanelli, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević i drugi gosti.

Nakon pregleda svečanog postroja čestitke na 27. obljetnici pripadnicima HRM uputila je predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović istaknuvši kako Hrvatska ratna mornarica ponosno nastavlja dugu tradiciju hrvatskog pomorstva. "Hrvati su cijelu svoju povijest polagali u razvoj mornarice, a na našem moru branili su se odavna hrvatski interesi", istaknula je Predsjednica podsjetivši na slavne dane 1991. godine, kada su pripadnici HRM-a pokazali hrabrost i nesalomljivi duh, kao i na obrambene vojne operacije vođene na ovom prostoru te je osobitu zahvalnost uputila hrvatskim braniteljima, pripadnicima HRM-a koji su za hrvatsku slobodu položili svoje živote. 

Govoreći o izgradnji sustava domovinske sigurnosti Predsjednica je istaknula kako je to ulaganje u našu sigurnu budućnost poručivši kako će Hrvatska biti i dalje snažno posvećena međunarodnoj suradnji na Sredozemlju nastavljajući doprinositi svojim sudjelovanjem u operacijama i misijama na moru pod okriljem UN-a i EU-a.

Foto: MORH / T. Brandt

Čestitavši pripadnicima HRM-a na njihovoj obljetnici ministar obrane Damir Krstičević je naglasio važnost povratka Hrvatskog vojnika u gradove, navodeći za primjer današnji povratak u vojarnu Ploče, koja nosi ime po slavnoj 116. brigadi Hrvatske vojske. "I u budućnosti ćemo slijediti ove primjere te će sve vojarne, vježbališta i dvorane nositi imena prema onima koji su nas svojim domoljubljem vodili do pobjeda, jer Domovinski rat je temelj Hrvatske, a naša je obveza čuvati uspomenu na njih", poručio je ministar Krstičević.
Naglasio je i dobru povezanost i sinergiju lokalne zajednice i naroda s Hrvatskom vojskom u Pločama ističući: „Hrvatski vojnik proizlazi iz naroda i njemu služi, a u sklopu obilježavanja 27. obljetnice HRM-a, Hrvatska vojska je, među ostalim, pomogla u uređenju gradske plaže u Pločama dajući doprinos razvoju ovoga grada".



Ministar se također osvrnuo i na prioritete i postignuća HRM-a podsjetivši koliko je znanja uloženo u daljnju izgradnju i jačanje Hrvatske ratne mornarice. "Hrvatska ratna mornarica izrasla je u relevantnu snagu koja je sposobna odgovoriti svim zadaćama koje se pred nju postave", poručio je Krstičević pozvavši pripadnike HRM-a da i nadalje ponosno pronose hrvatsku trobojnicu.

Ovom prigodom s posebnim pijetetom svih poginulih, preminulih i nestalih branitelja prisjetio se načelnik GS OS RH general Šundov osvrnuvši se i na dugu povijest i višestoljetnu tradiciju Hrvatske ratne mornarice bez koje, kako je rekao, povijest hrvatskog  naroda ne bi bila cjelovita, ali i događaje iz nedavne prošlosti i prvih brodova koji su ušli u sastav Hrvatske ratne mornarice, otetih i zarobljenih Jugoslavenskoj ratnoj mornarici iz Brodogradilišta Greben na Korčuli. “Hrvatska se može ponositi svojom pomorskom tradicijom, svojom brodogradnjom koja je stvorila najzahtjevnija plovila poput fregata, topovnjača, patrolnih brodova, podmornica, ali najviše se može ponositi svojim ljudima. Upravo ste vi oni koji nastavljaju slavnu tradiciju svojih predaka”, naglasio je general Šundov.

Foto: MORH / T. Brandt

Zapovjednik HRM-a komodor Ivo Raffanelli u svom je obraćanju podsjetio na vrijeme ustrojavanja mornarice tijekom Domovinskog rata poglavito u Pločama i dolini Neretve istaknuvši kako su pomorske i mornaričko-desantne snage HRM-a tijekom Domovinskog rata dale svoj doprinos snagama Hrvatske vojske u provedbi operacija oslobađanja krajnjeg juga, Maslenica, Bljesak i Oluja, pa i prilikom djelovanja u Slavoniji, sve do konačnog oslobođenja Republike Hrvatske 1995. godine. 

Na svečanosti su ujedno uručene i odluke o promaknućima, pohvalama i nagradama te pehar pobjedniku regate kutera, pomorskoj bazi Split.

Za građane je u prigodi obljetnice na Putničkoj obali gdje su bili na vezu, svoja vrata otvorili brodovi HRM-a.



 

 




 






Priopćenja