Zrakoplovi HRZ-a dio spektakla u sklopu Airshowa Čakovec

Učenici osnovih škola kroz razgovor s pilotima HRZ-a saznali su više o tome kako postati pilot, ali i o dragovoljnom vojnom osposobljavanju

Prelet MIG-a 21, nastup četiri akrobatske skupine, pokazna vježba CANADAIRA CL 415 i Air tractora 802, samo je dio ovogodišnjeg spektakla na međimurskom nebu održanog u sklopu zrakoplovne manifestacije Airshow Čakovec 2018, koji je i ove godine privukao veliki broj ljudi.

U ime potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića, manifestaciji je nazočio pomoćnik ministra Roman Mikulić sa suradnicima uz zamjenika zapovjednika i načelnika stožera HRZ-a brigadira Michaela Križaneca.

Ova već tradicionalna zrakoplovna manifestacija u organizaciji Aerokluba Međimurje održala se u subotu i nedjelju, 9. i 10. lipnja 2018. u Pribislavcu, a njezina je primarna zadaća popularizacija letačkog sporta među mladim, čime se nastavlja tradicija međimurskog zrakoplovstva.

Zrakoplovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva svojim su nastupima izazvali posebno oduševljenje i interes okupljenih na čakovečkom Airshowu, koji se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović.

Pomoćnik ministra obrane Roman Mikulić pohvalio je organizaciju ove manifestacije koja, kako je rekao, zasigurno povećava interes mladih za letačke discipline.

"Sustavno radimo na jačanju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kako bi u svakom trenutku čvrsto i snažno mogli odgovoriti na bilo koju ugrozu ili opasnost te biti na raspolaganju našem narodu kada je to najpotrebnije", rekao je Mikulić, dodavši kako je napor u vidu modernizacije zrakoplovne tehnike prepoznat te "rezultirao povećanjem interesa za studijske programe aeronautika i vojno inženjerstvo".

Tako su borbeni zrakoplov MIG-21, CANADAIR CL 415 i Air tractor 802 uz atraktivan nastup akro grupe "Krila Oluje" predstavili Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, a dio ovogodišnjeg Airshowa bila je i austrijska ekipa Flying Bulls, koja se predstavila s četiri aviona: dva Fairchild Dornier Alpha Jeta, Lockheed P-38 Lightningom i Vought F4U Corsairom. Letački program otvorio je Zoltan Vereš, jedno od najzvučnijih imena na području akrobatskih letova.

Također, oduševljenje okupljenih izazvao je program engleskog Raven Teama i latvijskih zračnih akrobata iz skupine Baltic Bees, koji su se predstavili sa šest aviona L-39C Albatros i novim programom pripremljenim povodom 10 godina njihovog rada. Dio letačkog programa bili su i različiti modeli aviona s mlaznim motorima, helikopteri i jedrilice.

Uz akrobacije pilota u zraku, veliki interes bio je i za modele zrakoplova te zanimanje vojnog pilota pa je tako organiziran i poseban dolazak osnovnoškolaca, prije svega učenika sedmih i osmih razreda koji su kroz priče i razgovor s pilotima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva saznali nešto više o povijesti i djelovanju HRZ-a, ali i o tome kako postati vojni pilot.

Učenicima je prezentiran i program dragovoljnog vojnog osposobljavanja, a s obzirom na to kako se povratak Hrvatske vojske u Varaždin planira do kraja 2018. godine, manifestaciji su nazočili i pripadnici legendarne 7. gardijske brigade Pume.

Najviše pažnje među posjetiteljima izazvao je kompjutorski simulator letenja borbenim avionom gdje su djeca, ali i odrasli mogli isprobati kako je to upravljati borbenim avionom. Naime, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske sudjeluje kao dugogodišnji izlagač na brojnim sajmovima koji se vežu uz visoko obrazovanje i edukaciju.



Priopćenja