Krstičević na trilateralnom sastanku za buduće predsjedanje EU

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević, sudjelovao je na trilateralnom sastanku Rumunjske, Finske i Hrvatske na temu predstojećeg predsjedanja Vijećem EU, koji se održao na marginama sastanka ministara obrane zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza



Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević, sudjelovao je na trilateralnom (Trio) sastanku Rumunjske, Finske i Hrvatske na temu predstojećeg predsjedanja Vijećem EU, koji se održao na marginama sastanka ministara obrane zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza (NATO) 8. lipnja 2018. u novom sjedištu Saveza u Bruxellesu, u Kraljevini Belgiji.

Sastanak  je održan u kontekstu nastavka priprema za predstojeće predsjedanje triju država Vijećem EU-a. Naime, dok predsjedaju Vijećem države članice blisko surađuju u tročlanim skupinama poznatima pod nazivom "Trio". Hrvatska će Vijećem Europske unije predsjedati od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. u rotirajućem predsjedništvu s Rumunjskom (prva polovica 2019.) i Finskom (druga polovica 2019.). Uoči početka predsjedanja Rumunjska, Finska i Hrvatska trebaju zajednički izraditi 18-mjesečni program predsjedanja u kojem se definiraju prioriteti EU i mjere kojima se ti prioriteti namjeravaju ispuniti. Usvajanje 18-mjesečnog programa predsjedanja očekuje se do prosinca 2018. Po usvajanju zajedničkog programa i tijekom samog predsjedanja sve tri države intenzivno surađuju i usklađuju svoje djelovanje.

Tijekom održanog sastanka triju ministara razmijenjeni su stavovi i razmišljanja po pitanju prioriteta u području sigurnosti i obrane s ciljem da se, u skladu s nacionalnim prioritetima, što bolje naprave pripreme za rad na definiranju i usklađivanju programa Tria iz područja Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU-a.

Održane konzultacije pokazale su veliku sličnost i usklađenost u razmišljanjima Trio predsjedništva u pogledu prioriteta u području sigurnosti i obrane. Identificirani prioriteti se prvenstveno odnose na daljnji razvoj EU-NATO suradnje, uključujući i jačanje transatlantskih odnosa, razvoj obrambenih sposobnosti kroz PESCO, CARD i Europski obrambeni fond, vojna mobilnost te industrijska dimenzija uključujući i veću ulogu malih i srednjih poduzeća, dok Hrvatska i Rumunjska dodatno značajnim vide i područje jugoistočne Europe.

Među ostalim, zaključeno je da i nastavak snažnijeg angažmana u okviru Tria doprinosi vidljivosti predsjedanja svake pojedine države ali i istovremeno osnažuje nacionalne pozicije i politike koje pojedina članica Tria promovira u okviru svog predsjedavanja. U tom kontekstu usuglašena je i nastavak održavanja daljnjih bliskih konzultacija.



Priopćenja