Dva Canadaira CL-415 upućena na gašenje požara kod Trogira

Ovo je prvi požar na kojem su angažirane zračne snage od početka ovogodišnje protupožarne sezone, koja je započela 1. lipnja



Dva protupožarna aviona Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) u utorak, 5. lipnja 2018. godine oko 18,25 sati upućena su u akciju gašenja požara na lokaciji Marina-Vrsine-Najevi kod Trogira u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Ovo je prvi požar u kojemu su angažirane zračne protupožarne snage u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni, koja je započela 1. lipnja, a završava 30. rujna.

Ministarstvo obrane i Oružane snage RH sudjeluju u pripremi i provedbi protupožarne sezone 2018., temeljem Programa aktivnosti Vlade RH u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH u 2018. godini (NN 28/18) i Zakona o obrani (NN 73/13, 75/15, 27/16 i 110/17).

Sukladno Programu aktivnosti, Ministarstvo obrane izrađuje Operativni plan korištenja i pomoći OS RH u PP zaštiti kod požara otvorenog prostora koji  postaje sastavni dio Državnog plana angažiranja vatrogasnih snaga koje sudjeluju u gašenju požara. OS RH djeluju na temelju Operativnog plana i zapovijedi nadređenih prema utvrđenoj shemi zapovijedanja, izvješćivanja i koordinacije, sukladno zakonskim i podzakonskim propisima iz područja obrane.

Također, temeljem Programa aktivnosti Vlade RH, u prostorima Državne vatrogasne intervencijske postrojbe u Divuljama kod Trogira za vrijeme trajanja PP sezone (1. lipnja – 30. rujna), Državna uprava za zaštitu i spašavanje u suradnji s Ministarstvom obrane RH, Ministarstvom unutarnjih poslova i drugim tijelima sustava domovinske sigurnosti, ustrojila je Operativno vatrogasno zapovjedništvo Republike Hrvatske s opremom za prijenos slike i prikaz svih relevantnih informacija u realnom vremenu, odakle se rukovodi i kordinira uporaba PP NOS OS RH u gašenjima požara.

Zadaća OS RH kroz trajanje PP sezone je pružanje pomoći i potpore lokalnoj zajednici i vatrogasnim postrojbama RH u gašenju požara otvorenog prostora, izviđanje iz zraka, prevoženje vatrogasnih i snaga kopnene vojske i materijalno-tehničkih sredstava zrakom, opskrbljivanje vodom pripadnika vatrogasnih snaga i kopnene vojske i stanovništva ugroženog požarom te spašavanje i evakuacija svih sudionika u gašenju požara, kao i stanovništva ugroženog požarom.

Za provedbu ovih zadaća iz sve tri grane OS RH (Hrvatske kopnene vojske - HKoV, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva - HRZ i Hrvatske ratne mornarice - HRM) ustrojavaju se Protupožarne namjenski organizirane snage OS RH.



Priopćenja