Raketna topovnjača "Dubrovnik" na MVV "ADRION 18" u Albaniji

Raketna topovnjača "Dubrovnik" sudjeluje u međunarodnoj vojnoj vježbi ADRION 18, koja se održava u Albaniji od 3. do 12. lipnja

Raketna topovnjača RTOP-42 "Dubrovnik" uplovila je u nedjelju, 3. lipnja 2018., u luku Durres u Albaniji, gdje će do 12. lipnja 2018. sudjelovati u međunarodnoj vojnoj vježbi ADRION 18 CAX/LIVEX.

MVV ADRION mornarička je multilateralna vježba koja se provodi od 2006. s ciljem uvježbavanja procedura u planiranju i provedbi multinacionalnih operacija na moru te poboljšanja interoperabilnosti i jačanja suradnje između ratnih mornarica zemalja Jadransko-jonske inicijative. U ulozi domaćina vježbe "ADRION" Hrvatska je bila 2008. i 2014. godine.

Ovogodišnja vježba ADRION provodi se u teritorijalnom moru Republike Albanije u dvije osnovne faze. Prva je okupljanje snaga i uvježbavanje u luci Durres te računalno podržana vježba (CAX) u obučnom središtu u Tirani, koja se održava od 3. do 8. lipnja, a druga faza je vježba na moru - LIVEX, koja se provodi od 9. do 12.lipnja. Vježbovne radnje i postupci obuhvaćaju planiranje i provedbu taktičkih postupaka tijekom površinskih operacija: borbu protiv požara i prodora mora; borbu protiv terorističkih napada na moru; prikupljanje podataka, raščlambu i stvaranje operativne slike; manevriranje brodovima u skupini; planiranje i provedbu komunikacija zapovjednih mjesta i skupine; provedbu pomorskog presretanja i prekrcaja na sumnjivi brod; popunu brodova na moru; traganje, spašavanje i izvlačenje ozlijeđenih s broda te provedbu bojnog gađanja na površinski cilj.

Raketna topovnjača "Dubrovnik" (RTOP-42) klase Helsinki duga je 45 metara, široka 8,9 metara, a dostiže brzinu od 32 čvora. Brod je u sastavu Flotile Hrvatske ratne mornarice od 2008. godine. Zapovjednik broda je poručnik bojnog broda Marinko Majić.

Osim RTOP-42 "Dubrovnk" u vježbi sudjeluju mornaričke snage Crne Gore (PR-41 "Orada"), Albanije (P-132 "Oriku" i P-133 "Lisus"), Grčke (HS "Grigoropoulos" P70), Italije (ITS "Commandante Bettica" P 492) te predstavnici RM Slovenije.



Priopćenja