Promaknuća, pohvale i nagrade povodom 27. obljetnice OSRH

Povodom obilježavanja 27. obljetnice utemeljenja Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske u petak, 25. svibnja 2018. u Domu HV-a "Zvonimir" u Zagrebu održana je svečanost uručenja izvoda o promaknućima, pohvalama i nagradama pripadnicima Ministarstva obrane RH i Oružanih snaga RH.

Povodom obilježavanja 27. obljetnice utemeljenja Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske u petak, 25. svibnja 2018. u Domu HV-a "Zvonimir" u Zagrebu održana je svečanost uručenja izvoda o promaknućima, pohvalama i nagradama pripadnicima Ministarstva obrane RH i Oružanih snaga RH.

Svečanosti su nazočili izaslanica predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH, predstojnica Ureda PRH Anamarija Kirinić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH državni tajnik Tomislav Ivić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov te drugi visoki dužnosnici i predstavnici MORH-a i OSRH.

Predstojnica Ureda PRH Anamarija Krnić čestitala je promaknutim, pohvaljenim i nagrađenim i pritom naglasila kako su dodijeljena im priznanja dokaz njihove uzorne službe i izvrsnosti te dodala kako su upravo ovakve prigode prilika za podsjetiti se vrijednosti koje pripadnici Oružanih snaga RH svakodnevno moraju štititi i činiti. "Svijest kako upravo Republici Hrvatskoj pripadnici Oružanih snaga duguju izvrsnost mora biti prisutna u njihovoj svakodnevnoj službi i to su vrijednosti od kojih ne odustajemo. Budite primjer svojim podređenima i nikada ne propustiti priliku pohvaliti onoga tko to zaista zaslužuje."

Prisjećajući se ratnih događanja 1991. godine, državni tajnik Tomislav Ivić podsjetio je kako je proteklih 27 godina Hrvatska vojska prošla težak, ali pobjedonosan ratni put u kojem od slabo naoružanih postrojbi dragovoljaca postala moćna pobjednička sila koja je okončala velikosrpsku agresiju i postala vojska profesionalnih vojnika u službi domovine, kako u Hrvatskoj tako i izvan granica Lijepe Naše.

"Nakon pobjedonosnog okončanja rata Hrvatska vojska suočava se s novim velikim izazovom – tranzicijom iz ratne u mirnodopsku vojsku. U narednim godinama nastavlja svoju tranziciju prema usvojenim NATO standardima, što je okrunjeno primanjem Republike Hrvatske u punopravno članstvo Saveza u travnju 2009. godine, a četiri godine kasnije, u srpnju 2013. Hrvatska postaje i punopravna članica Europske unije“, kazao je Ivić i dodao kako Ministarstvo obrane na čelu s ministrom Krstičevićem jasno pokazuje kako se očuvanje vrijednosti Domovinskog rata nalazi među prioritetima. Naglasio je kako je Hrvatska vojska uvijek bila uz svoj narod, a svim promaknutim, odlikovanim, nagrađenim i pohvaljenim pripadnicima Oružanih snaga poručio: „Pokazali ste da ste uistinu domovini vjerni - neka vam to priznanje za dosadašnje zasluge ujedno bude poticaj za buduće doprinose službi i domovini."

General Šundov čestitao je obljetnicu Oružanih snaga, kazavši kako Hrvatska vojska u pobjedničkom duhu i dalje nastavljati obavljati sve svoje zadaće te se suočavati s izazovima koji se pred nju stavljaju. „Ovo je dan kada se prisjećamo svih onih ljudi i događaja zahvaljujući kojima danas imamo naše Oružane snage. Žrtve tih heroja duboko su utemeljene u hrvatsku samostalnost“, kazao je načelnik i dodao kako je upravo ljubav prema domovini bila glavni izvor snage vojnicima u Domovinskom ratu. "Ponosan sam što mogu reći da sam načelnik ovakve vojske, vojske koja je sa svojim narodom u ratu i miru", poručio je general Šundov.
Ovom prigodom uručena su promaknuća, odlikovanja, nagrade i pohvale djelatnicima MORH-a i pripadnicima OSRH, a uručili su ih državni tajnik Tomislav Ivić i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov.

Odlukom predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH ukupno je promaknuto 80 časnika, od kojih je 11 žena, a u čin bojnice zdravstvene službe vojnog specijalista promaknute su dvije vojne specijalistice.

Odlukom načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH promaknuto je sveukupno 96 dočasnika, od kojih je sedam žena, a dodijeljena su i dva čina skupnika.

Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu predsjednica Republike Hrvatske odlikovala jednog pukovnika, a Redom Hrvatskog pletera za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana odlikovano je osmero pripadnika MORH-a i OSRH. Uručeno je i pet Spomenica Domovinskog rata, a jedan pripadnik odlikovan je medaljom "Ljeto 95".

Nagrade i pohvale predsjednice Republike Hrvatske primilo je 17 pripadnika, njih 50 primilo je nagrade i pohvale ministra obrane, a 54 pripadnika Oružanih snaga primilo je nagrade i pohvale načelnika Glavnog stožera OSRH. Zamjenik načelnika GS OSRH nagradio je i pohvalio osam pripadnika, dok je dvije pohvale i nagrade dodijelio direktor GS OSRH.

Također, tom prigodom uručene su nagrade drugoplasiranim i trećeplasiranim s natjecanja "Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku", a cijeli je događaj upotpunio nastup Orkestra OSRH.



Priopćenja