Ministar Krstičević s austrijskim ministrom Mariom Kunasekom

Najavljeno buduće potpisivanje novog sporazuma o obrambenoj suradnji između Hrvatske i Austrije

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević sastao se u ponedjeljak, 14. svibnja 2018. s ministrom obrane Republike Austrije Mariom Kunasekom u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske.

Na sastanku je potvrđena vrlo dobra bilateralna suradnja dviju država te je tim povodom najavljeno potpisivanje novog sporazuma o obrambenoj suradnji, kao i suradnja na području izobrazbe i obuke te razmjene studenata vojnih studija u okviru programa Erasmus. Dogovorena je i suradnja specijalnih snaga i uzajamna vojna pomoć prilikom prirodnih katastrofa. Ministri obrane razgovarali su i o budućnoj suradnji obrambenih industrija, a istaknuta je i važnost suradnje u okviru PESCO-a, a  poglavito u dva podudarna projekta "Vojna mobilnost" i "Paket sposobnosti razmjestive vojne pomoći u slučaju katastrofe".
 
Ministar Krstičević u toj je prigodi naglasio kako je Hrvatska i Austrija njeguju ne samo dugu povijest, nego i sadašnjost i budućnost Europske unije s obzirom na to da dvije zemlje dijele zajedničku viziju stabilne jugoistočne Europe s jasnom europskom i euroatlantskom perspektivom.
 
"Održali smo sadržajan sastanak. Drago mi je što će nam Austrija pružiti mogućnost razmjene iskustava predsjedanja Europskom unijom u drugoj polovici 2018. Za Hrvatsku buduće predsjedanje Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine predstavlja veliku odgovornost, ali i priliku za koju određujemo prioritete i ciljeve" kazao je Krstičević i u tom kontekstu objasnio kako će donesena odluka o nabavi višenamjenskog borbenog aviona ojačati Oružane snage RH te jamčiti sigurnost na području jugoistočne Europe.

Krstičević je s austrijskim kolegom otvorio temu povrataka aviona MIG-21 s kojim je legendarni hrvatski pilot Rudolf Perešin prebjegao u Austriju u Domovinskom ratu. Ministri su u tom kontekstu izrazili spremnost za rješavanje ove teme, koja ima veliku važnost i vrijednost za Hrvatsku.

"Vjerujemo kako će do 2020. godine avioni F-16 biti u rukama hrvatskim pilota. Nosit će ime "Oluja" i "Bljesak", a na repu aviona bit će slika heroja Domovinskog rata, legendarnog pilota Rudolfa Perešina", rekao je ministar Krstičević.

Foto: MORH / J. Kopi

 
Ministar obrane Republike Austrije, Mario Kunasek izrazio je zadovoljstvo održanim sastankom te kazao je kako vjeruje u nastavak uspješne suradnje Austrije i Hrvatske.
 
"Hrvatska je vrlo važan partner Austrije kada su u pitanju sigurnosna pitanja na području Europe, ali uvjeren sam kako je upravo ovaj sastanak probudio naše prijateljske i partnerske odnose. Spremni smo krenuti u iznalaženje rješenja za povratak aviona MIG-21 u Hrvatsku, a prvi korak bit će povratak odore Rudolfa Perešina u Hrvatsku. Vjerujem da ćemo pronaći rješenje koje će zadovoljiti obje strane", najavio je ministar Kunasek i Krstičevića pozvao u službeni posjet Republici Austriji.
 
Također, ministar Krstičević naglasio je kako je iznimno zadovoljan što je austrijski ministar imao priliku vidjeti  i dio hrvatskog naoružanja i obrambene opreme i pozvao austrijskog kolegu na Jadransku vojnu i zrakoplovnu izložbu i konferenciju  ASDA 19, koja će se održati slijedeće godine u Splitu.



Priopćenja