Ante Jović pobjednik Memorijala bojnika Davora Jovića

Pobjednik natjecanja "Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku 2018" je poručnik fregate Ante Jović, pobjednik iz 2016. godine

Udaranjem o zvono pored vukovarskog Križa poginulim braniteljima za slobodu Hrvatske, na ušću Vuke u Dunav, danas je, u petak 11. svibnja 2018. poručnik fregate Ante Jović, pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga oglasio svoju pobjedu i pokazao da je on ove godine najspremniji pripadnik OSRH na Natjecanju za najspremnijeg pripadnika OSRH „Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku 2018.“ koje se od 7. do 12. svibnja održavalo u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Riječ je o pripadniku Hrvatske vojske koji je pobjedu odnio i 2016. godine, koji je sažeo svoje pobjedničko, natjecateljsko iskustvo u nekoliko rečenica. "Prvi puta je bilo teže pobijediti, no ova pobjeda je za mene važna zbog simbolike borbe i obrane Vukovara, Također, ponosan sam što sam pobijedio na natjecanju koje nosi naziv hrvatskog ratnog heroja, bojnika Davora Jovića" zaključio je.
 
Stazu dugu 40 kilometara s brojnim preprekama i izazovnim radnim točkama drugi je prešao skupnik Antun Sudić, pripadnik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, dok je treći bio pripadnik Središnjice za obavještajno djelovanje, narednik Dalibor Vondra.
 
Uz predstavnike obitelji pokojnog bojnika Davora Jovića, najbolje natjecatelje su dočekala izaslanstva Ministarstva obrane i Glavnog stožera Oružanih snaga predvođena izaslanikom predsjednice Grabar-Kitarovic načelnikom Glavnog stožera OS RH generalom zbora Mirkom Šundovom, državnim tajnikom Tomislavom Ivićem izaslanikom potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, izaslanstvo MUP-a, ministarstva branitelja, gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava, gradonačelnica grada Iloka Marina Budimir te brojni gosti, vojni i civilni uzvanici, prijatelji kao i stanovnici Vukovarsko-srijemske županije.
 
Pobjednički pehar te medalje prvoplasiranima dodijelili su sinovi pokojnog bojnika Davora Jovića, Jure i Ante te državni tajnik Tomislav Ivić i general zbora Mirko Šundov, dok je statuu „Vukovarsko svjetlo slobode“ pobjedniku dodijelio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Pozdravljajući prisutne i čestitajući pobjednicima na srčanoj borbi i upornosti, načelnik Glavnog stožera OSRH, general zbora Mirko Šundov istaknuo je svoje zadovoljstvo zbog sudjelovanja predstavnika MUP-a i predstavnika oružanih snaga devet partnerskih zemalja. "Staza na kojoj se odvijalo ovogodišnje natjecanje memorira obranu herojskog Vukovara. Zahvaljujem braniteljima Vukovara koji su pokazali kako se brani svoj grad", rekao je general zbora Mirko Šundov.
 
U svom obraćanju, državni tajnik Tomislav Ivić čestitao je pobjedniku te istaknuo zadovoljstvo što su pobijedili najbolji i najspremniji pripadnici Hrvatske vojske. "Imate zašto biti ponosni, primjer ste svim pripadnicima oružanih snaga i MUP-a. U vama živi onaj duh branitelja koji nas je vodio do pobjede", rekao je državni tajnik Tomislav Ivić.  
 
Natjecatelji koji su u sedam sati ujutro, po dan ranije utvrđenom redoslijedu krenuli sa starta kod Ekonomije u Retkovcima, prelazeći put do Križa na Dunavu u Vukovaru i noseći obaveznu opremu i naoružanje ukupne težine 16,8 kg, morali su prijeći 12 radnih točaka. Jednim dijelom natjecatelji su se kretali se tzv. "Kukuruznim putem" – zemljanim putem zapadno od Vukovara koji je u kasno ljeto i jesen 1991. godine bio jedini put koji je grad pod opsadom spajao s Hrvatskom.
 
"Kukuruzni put" zbog toga je dio kolektivnog sjećanja na stradanje i važno mjesto brojnih osobnih priča, života i stradanja i samim time simboličan je i važan dio ovogodišnjeg natjecanja u kojem su tu dionicu prelazili najbolji, odabrani pripadnici Hrvatske vojske.
 
Na ovogodišnjem natjecanju "Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku 2018." sudjelovalo je 150 natjecatelja od kojih je bilo 98 pripadnika Hrvatske vojske, među njima i tri žene; 20 pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova RH te 32 pripadnika oružanih snaga zemalja saveznika/partnera iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Italije, Kosova, Litve, Makedonije, Slovenije, Sjedinjenih Američkih Država – Minnesotta National Guard.
 
Ovogodišnje natjecanje za najspremnijeg pripadnika OSRH sedmo je u nizu koje se provodi po sadašnjem natjecateljskom konceptu. Prvo takvo natjecanje održano je 1997. u Kninu, pod nazivom "Prvi do Knina, prvi do slobode", a njegov pobjednik bio je bojnik Davor Jović. U znak sjećanja na njega i u ime odavanja priznanja junaku Domovinskog rata, natjecanje od ove godine nosi naziv "Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku".
 
Nositelj ovogodišnjeg natjecanja bila je Hrvatska kopnena vojska a časnik za provedbu natjecanja brigadni general Denis Tretinjak, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade. Glavni koordinator natjecanja bio je prvi dočasnik OSRH, časnički namjesnik Mario Mateljić dok je voditelj natjecanja bio časnički namjesnik Dražen Horvat, prvi dočasnik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

 



Priopćenja