Najavljeno natjecanje za najspremnijeg pripadnika OSRH u Vukovaru

U Gradskoj vijećnici u Gradu Vukovaru održana je u petak, 4. svibnja 2018. godine konferencija za medije povodom natjecanja za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga "Memorijal bojnik Davor Jović - Prvi za Hrvatsku".



Program natjecanja na konferenciji predstavili su zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade (GOMBR) Hrvatske kopnene vojske (HKoV) Oružanih snaga RH brigadni general Denis Tretinjak sa suradnicima, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Damir Barna, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava te zamjenik načelnika Policijske uprave Vukovarsko-srijemske Miro Bradić.

General Tretinjak predstavio je program ovogodišnjeg natjecanja te je istaknuo kako ovo natjecanje predstavlja provjeru spremnosti i uvježbanosti pripadnika Hrvatske vojske tijekom cijele godine, a cilj natjecanja je pokazati spremnost i znanje, vojničke vještine te stupanj psihofizičke osposobljenosti za izvršenje postavljenih zadaća, kako pripadnika OSRH tako i pripadnika oružanih snaga partnerskih zemalja te Ministarstva unutarnjih poslova.



Predstavnici lokalne uprave i samouprave iskazali su zadovoljstvo što se ovo natjecanje održava u Vukovarsko–srijemskoj županiji i što je cilj upravo u gradu heroju Vukovaru. Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava je pripremio i poseban dar za onoga koji prvi uđe u cilj, a to je vukovarsko svjetlo slobode.



Natjecanje "Memorijal bojnik Davor Jović - Prvi za Hrvatsku“ održava se od 7. do 12. svibnja 2018. godine na području Vukovarsko-srijemske županije. Natjecanje se provodi pojedinačno u tri kategorije - muška kategorija za pripadnike Oružanih snaga RH i MUP-a, ženska kategorija za pripadnice OSRH i MUP-a i kategorija za pripadnike i pripadnice oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja.  Natjecatelji moraju savladati stazu duljine 40 kilometara koja prolazi područjem gradova Vinkovci i Vukovar, neprestano se krećući, provodeći zadaću orijentacije te noseći obveznu opremu i naoružanje ukupne težine 16,8 kilograma. Natjecanje se sastoji od što bržeg svladavanja staze i obavljanja zadanih vojničkih zadaća na desetak radnih točaka. Najspremniji pripadnik je onaj koji prvi i u najkraćem roku prođe stazu natjecanja te u skladu s propisanim standardima uspješno izvrši sve zadaće na stazi.

U ovogodišnjem natjecanju za najspremnijeg pripadnika sudjeluje 150 natjecatelja, od toga 98 pripadnika Oružanih snaga  RH, od kojih su 3 natjecateljice, 20 pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova RH i 32 pripadnika oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja - Albanije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Italije, Kosova, Litve, Makedonije, Slovenije i Sjedinjenih Američkih Država – Minnesotta National Guard te USA – EUCOM, NATO ACO.



Ovogodišnje natjecanje za najspremnijeg pripadnika OSRH sedmo je u nizu po ovakvom konceptu, a u znak sjećanja i odavanja priznanja junaku Domovinskog rata pokojnom bojniku Davoru Joviću, pobjedniku natjecanja 1997. godine, od ove godine natjecanje nosi naziv "Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku".

Ovogodišnje natjecanje posebno je i po samoj ruti u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Staza duljine 40 kilometara prolazi područjem gradova Vinkovci i Vukovar, a  jednim dijelom prolazi tzv. "Kukuruznim putem". "Kukuruzni put" naziv je  za zemljani put koji se nalazi zapadno od Vukovara, a tijekom bitke za Vukovar, u kasno ljeto i jesen 1991. bio je jedini put koji je spajao grad s ostatkom Hrvatske. Jedino tim putem je do opkoljenog Vukovara stizala humanitarna, medicinska i druga pomoć.

Tako je "Kukuruzni put spasa" i danas simbol otpora vukovarskih branitelja, a ovom simboličnom rutom natjecatelji natjecanja "Memorijal bojnik Davor Jović -  Prvi za Hrvatsku" odaju počast žrtvi hrvatskih branitelja i Grada Heroja.



Priopćenja