Krstičević u Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević u pratnji direktora Glavnog stožera OS RH kontraadmirala Roberta Hranja, zapovjednika Zapovjedno-operativnog središta brigadnog generala Kreše Tuškana i ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragana Lozančića sa suradnicima obišao je u srijedu, 25. travnja 2018. godine novo Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama.

U novom Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu bit će uspostavljeno situacijsko središte s opremom za prijenos i prikaz relevantnih informacija u realnom vremenu. Na taj način to će središte moći odgovoriti na zahtjeve za pomoć u obrani od požara tijekom protupožarne sezone na više područja istovremeno te će ujedno i omogućiti da se kroz aktivnosti u PP sezoni ostvari sinergija svih sastavnica uključenih u sustav Domovinske sigurnosti.

Obraćajući se prisutnima, ministar Krstičević je naglasio kako je uspostavom novog Operativnog središta ostvaren jedan od ciljeva sustava domovinske sigurnosti čiji će rad u mnogočemu doprinijeti u predstojećoj protupožarnoj sezoni. "Operativno vatrogasno zapovjedništvo prikaz je svrhe sustava domovinske sigurnosti, a to su prevencija, pravovremena reakcija i prikaz situacije u realnom vremenu", rekao je ministar Krstičević.

Kao jednu od najvažnijih zadaća Hrvatske vojske ministar je također naglasio pomoć Hrvatske vojske u obrani od požara istaknuvši: „U protekloj protupožarnoj sezoni, jednoj od najtežih PP sezona od osamostaljenja Republike Hrvatske istaknuta je velika uloga Hrvatske vojske kao integratora sastavnica sustava Domovinske sigurnosti u pomoći stanovništvu u obrani od požara.“ Podsjetio je kako je napravljena opsežna raščlamba iz koje je proizašlo mnogo naučenih lekcija i smjernica za daljnji rad.

"Pred svima nama puno je aktivnosti i izazova, ali isto tako na nama je velika odgovornost. To je odgovornost za zaštitu života građana i njihove materijalne imovine", istaknuo je. "Narod očekuje od nas da im pružimo zaštitu kada to bude potrebno. Ne smijemo ih iznevjeriti!"

Također, Krstičević je zahvalio svim sudionicima na njihovom angažmanu u prethodnoj protupožarnoj sezoni istaknuvši: "Pohvaljujem suradnju Hrvatske vojske, vatrogasaca i ostalih sastavnica sustava domovinske sigurnosti s lokalnom zajednicom i civilnim institucijama, u kojoj je demonstrirano zajedništvo, solidarnost, partnerstvo i sinergija".

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić također je zahvalio svim sudionicima u protekloj protupožarnoj sezoni naglasivši kako su sve sastavnice Domovinske sigurnosti spremne za nadolazeću PP sezonu.

Na kraju je ministar Krstičević najavio kako će se u svibnju 2018. održati vježba "SIGURNOST" u cilju zajedničkog djelovanja na terenu i provjere spremnosti i koordinacije snaga koje sudjeluju u provedbi PP sezone 2018.



Priopćenja