Ispraćen 1. HRVCON u operaciju potpore miru u Libanonu UNIFIL

"Uvjeren sam kako će ovaj angažman Hrvatske vojske biti još jedan od doprinosa globalnoj sigurnosti i stabilnosti", poručuje Krstičević

Svečani ispraćaj 1. hrvatskog kontingenta u operaciju potpore miru Ujedinjenih naroda u Libanonu - UNIFIL (United Nations Interim Force in Lebanon) održan je u vojarni stožernog generala Petra Stipetića u Karlovcu u srijedu, 18. travnja 2018. godine.


Kontingent čine 52 pripadnika, među kojima su dvije pripadnice Oružanih snaga RH. Hrvatski kontingent bit će u sastavu kontingenta Oružanih snaga Talijanske Republike zajedno s pripadnicima „Julija“ brigade u sastavu satnije za opću inženjerijsku potporu. Zapovjednik 1. HRVCON-a UNIFIL je bojnik Željko Javorović, a zapovjednik  inženjerijske satnije je satnik Dražen Brkić.


Svečanom ispraćaju nazočio je izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Drago Matanović sa suradnicima, Veleposlanik Sjedninjenih Američkih Država u RH Robert Kohorst, vojni izaslanik Talijanske Republike brigadni general Giuseppe Gimondo, vojni izaslanik Republike Mađarske u RH pukovnik László Attila Szendröi, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, lokalne i civilne vlasti te drugi gosti i uzvanici.


Ministar obrane Damir Krstičević u ovoj prigodi pripadnicima kontingenta poručio je kako u odori hrvatskog vojnika ne predstavljaju samo sebe, već svoju domovinu čiju zastavu ponosno nose na svojoj odori.


"Budite pravi predstavnici one pobjedničke Hrvatske vojske koja je uvijek znala iznaći rješenja za sve izazove. Hrvatski vojnik je svojim trudom, svojom krvlju i svojim znojem postao pravi brend u svijetu", rekao je ministar izrazivši zadovoljstvo što su hrvatski vojnici u potpunosti opremljeni hrvatskim naoružanjem i opremom.


Krstičević je podsjetio kako pripadnici Oružanih snaga RH sudjeluju u operaciji UNIFIL od ožujka 2007. godine na dužnostima stožernih časnika naglasivši pritom kako Republika Hrvatska zna da bez sigurnosti nema ni blagostanja.


"Hrvatska kao  punopravna članica Ujedinjenih naroda poštuje napore za stabilizacijom stanja u misijama potpore miru diljem svijeta. Prije samo dvadeset i sedam godina bili smo korisnici međunarodne pomoći, a sada zajedno s našim saveznicima sudjelujemo u međunarodnim misijama i operacijama potpore miru u drugim dijelovima svijeta", rekao je i dodao kako je uvjeren da će ovaj angažman Hrvatske vojske biti još jedan od doprinosa globalnoj sigurnosti i stabilnosti.


Veleposlanik SAD-a u RH Robert Kohorst podsjetio je na riječi američkog ministra obrane Jamesa Mattisa koji je kazao kako je Hrvatska mala zemlja koja se bori znatno iznad svoje kategorije. „Upravo zato mogu reći da sam počašćen što iz prve ruke mogu vidjeti ovu impresivnu Inženjerijsku satniju i gledajući vas koji ćete se uputiti u misiju u Libanon, siguran sam kako će Hrvatska još jednom dati izniman doprinos u očuvanju mira i stabilnosti u ovom djelu svijeta“.


Pripadnicima kontingenta general Matanović poželio je još jednu uspješno odrađenu misiju. „Republika Hrvatska sudjelovanjem u ovoj misiji potvrđuje svoju solidarnost prema drugim zemljama. Posebno njihovim stanovnicima dokazuje da smo dostojna članica Ujedinjenih naroda, predana potpori miru i sigurnosti diljem svijeta“.


Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, brigadni general Siniša Jurković pripadnicima kontingenta poručuje kako je upravo timski rad i briga za čovjeka ono što čini Hrvatsku vojsku čini pobjedničkom i prepoznatljivom. „Posebno hvala vašim obiteljima koje su vas poduprle u vašoj odluci, predstavljajte i njih i domovinu onako kako to samo hrvatski vojnik zna“, kazao je general Jurković.


Vojni izaslanik Talijanske Republike brigadni general Giuseppe Gimondo ističe kako je upravo ova misija primjer suradnje i kooperativnosti koja dovodi do očuvanja mira i stabilnosti u svijetu. „Vjerujem kako će sudjelovanje Republike Hrvatske uvelike doprinijeti uspješnosti ove misije kao što dokazuje i nastojanje europskih država za sudjelovanjem u misijama koje su od velike važnosti za očuvanje stabilnosti na području Bliskog istoka“.
Uvjeren u visoku razinu pripremljenosti hrvatskih vojnika, pukovnik Marco Aculeo, OS Talijanske Republike kazao je kako će pripadnici talijanskih Oružanih snaga od njih moći puno naučiti.


Zapovjednik inženjerijske satnije UNIFIL satnik Dražen Brkić rekao je kako se iza Inženjerijske satnije nalaze 22 mjeseca intenzivnih priprema i obuke te kako vjeruje u uspješnost misije koja se pred njima nalazi. „Iza nas je 145 odrađenih zadaća, a posebno sam ponosan što se Inženjerijske satnija iskazala u pomoći civilnom stanovništvu u obrani od elementarnih nepogoda. Vjerujem kako ćemo još jednom našu Domovinu učiniti ponosnom“, zaključio je Brkić.


https://www.youtube.com/watch?time_continue=112&v=c22yA2NB_i4

 



Priopćenja