Obilježena deveta obljetnica ulaska Republike Hrvatske u NATO

U Hrvatskom saboru 12. travnja 2018. godine svečano obilježena deveta obljetnica ulaska Republike Hrvatske u NATO



U Hrvatskom saboru je danas, 12. travnja 2018. godine svečano obilježena deveta obljetnica ulaska Republike Hrvatske u NATO kojoj su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov.

Svečanosti su nazočili i predsjednik Hrvatskog sabora RH Gordan Jandroković, savjetnik Predsjednice RH za obranu i nacionalnu sigurnost, ujedno izaslanik Predsjednice Vlado Galić, predsjednik Odbora za znanost i tehnologiju i glavni znanstvenik NATO-a Thomas H. Killion, voditelj Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Miroslav Tuđman, te brojni drugi visoki vojni i civilni dužnosnici.
 
Predsjednik Hrvatskog sabora RH Gordan Jandroković u svom obraćanju prisjetio se govora prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na konstituirajućoj sjednici Hrvatskog sabora, u kojem je između deset ciljeva koje Hrvatska treba neposredno ostvariti istaknuo europeizaciju Hrvatske i povratak vrijednostima demokratskih društava - parlamentarnoj demokraciji, vladavini prava, tržišnom gospodarstvu, zaštiti ljudskih prava, stabilnosti i sigurnosti, te uključivanje u sve relevantne međunarodne organizacije i integracije - Ujedinjene narode, NATO i Europsku uniju. "NATO i EU temelje svoje djelovanje na tim vrijednostima i obje asocijacije čuvaju i osnažuju zajedničku demokratsku baštinu svojih članica", istaknuo je te naglasio kako se tijekom devet godina članstava u NATO-u Hrvatska kontinuirano potvrđivala te dodao: "Uvjeren sam da će tako ostati i u budućnosti, predana i pouzdana članica prepoznata ne samo među saveznicama, već i u zemljama u kojima sudjeluje u misijama."
 
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako mu je iznimna čast sudjelovati na obilježavanju 9. obljetnice članstva Republike Hrvatske u NATO-u te naglasio kako je tim članstvom Hrvatska postala dio najjačeg vojno-političkog saveza u povijesti.
"Dobili smo priliku ravnopravno s ostalim članicama raspravljati o ključnim globalnim pitanjima. Osnažili smo svoj međunarodni položaj na sigurnosnoj, političkoj, gospodarskoj i geopolitičkoj razini, a kad se sjetimo naše bliske prošlosti i svih nedaća koje smo doživjeli devedesetih godina, članstvo u NATO-u još je vrjednije", rekao je ministar Krstičević te dodao kako je Hrvatska svoju slobodu, suverenitet i samostalnost ostvarila na najteži mogući način, ratom, te pozvao sve okupljene da se, slaveći danas ovu obljetnicu, svi skupa prisjete i hrvatskih branitelja koji su za slobodnu Hrvatsku dali svoje živote i bez kojih danas ne bi bilo slobodne Republike Hrvatske.

"Nakon završetka rata nastavljena je transformacija i izgradnja moderne Hrvatske vojske", podsjetio je ministar, istaknuvši kako je proveden niz obrambenih reformi, a sve kako bi 2009. postali punopravna članica NATO saveza, čime je bio ispunjen prvi od dva tadašnja strateška vanjskopolitička cilja. "Ostvarujući sigurnost i ulaskom u krug gospodarski razvijenih zemalja dodatno smo se približili ostvarenju svog drugog cilja - članstva u EU", rekao je ministar.

"Prije samo dvadeset i sedam godina bili smo korisnici međunarodne pomoći, a sada sudjelujemo u međunarodnim misijama i operacijama potpore miru u drugim dijelovima svijeta. Ove godine u operacijama i misijama diljem svijeta sudjelovat će preko 500 pripadnika Hrvatske vojske, od čega najviše u NATO operacijama i misijama. Taj naš velik doprinos NATO-u posebno je istaknuo i američki ministar obrane kada je prošle godine u Pentagonu izjavio kako smo mala zemlja koja se bori znatno iznad svoje kategorije", istaknuo je ministar Krstičević.

Isto tako, u svijetlu promijenjene sigurnosne paradigme ministar se osvrnuo na učinjene korake u razvoju sustava domovinske sigurnosti, od donesenih temeljnih strateških dokumenata, povećanja obrambenog proračuna do aktualnih projekata opremanja i modernizacije, a sve to kako bi u svakom trenutku mogli odgovoriti na bilo koju ugrozu ili opasnost.

Ministar je također naglasio kako je ulaganje u znanost, obrazovanje i nove tehnologije prioritet u daljnjem razvoju sigurnosnog sustava te spomenuo predstojeću transformaciju i integraciju Hrvatskog vojnog učilišta u sveučilišnu zajednicu: "Ukoliko želimo biti korak ispred onih koji nam predstavljaju prijetnju moramo se konstantno usavršavati i učiti."

Na kraju je zaključio kako nema blagostanja i napretka tamo gdje nema osjećaja sigurnosti. "Sigurnost je temeljni preduvjet za miran razvoj društva, a osobito društva s nedavnim iskustvom rata, kakvo je hrvatsko. Sretan sam što na tom putu kročimo ravnopravno, rame uz rame sa saveznicima u NATO-u", poručio je ministar.
 
Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov rekao je kako je ponosan na sve što je Hrvatska vojska učinila te što i danas čini kao članica NATO-a, ujedno zahvalivši svima koji su u tim aktivnostima aktivno sudjelovali. U kontekstu promjena u globalnom političko-sigurnosnom okruženju istaknuo je kako Oružane snage moraju biti spremne i sposobne učinkovito odgovoriti na sve izazove i ugroze, i to ne samo u rješavanju posljedica, već i u prevenciji nastanka.

"Oružane snage Republike Hrvatske prepoznatljivi dio NATO napora u operacijama potpore miru, a visoka razina interoperabilnosti rezultat je višegodišnjih zajedničkih vježbi i intenzivne suradnje u izgrađivanju zajedničkih sposobnosti", naglasio je general Šundov te dodao kako Hrvatska vojska i u buduće ostaje predana pro-aktivnom djelovanju u NATO-u. "Republika Hrvatska prepoznala je svoju budućnost unutar ovog Saveza, a pripadnici hrvatske vojske svojim angažmanom odgovorno i profesionalno doprinose zajedničkim ciljevima očuvanja stabilnosti, mira i slobode. Ovom prigodom zahvaljujem svim hrvatskim vojnicima, mornarima, dočasnicima i časnicima na predanoj službi u operacijama, misijama i aktivnostima Saveza", zaključio je general Šundov.

Predsjednik Odbora za znanost i tehnologiju i glavni znanstvenik NATO-a Thomas H. Killion istaknuo je važnost tehnologije i tehnološkog napretka, te rekao da su zemlje poput Hrvatske mlade, ali imaju nove ideje i na taj način mogu uvelike pridonijeti sposobnosti NATO-a.







Priopćenja