Plenković, Krstičević i ministri na sastanku u Slavonskom Brodu

Na sastanku je zaključeno da će Slavonski brod i okolica biti spojeni na vodocrpilište u Sikirevcima, a građani će do tada dobivati potrebnu pitku vodu iz državnih robnih zaliha\r\n



Zbog novonastale situacije s nestašicom pitke vode u Slavonskom Brodu,  u subotu, 31. ožujka 2018. godine održan je sastanak Stožera civilne zaštite na kojem su sudjelovali predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić, ministar zdravstva Milan Kujundžić , predstavnici lokalne samouprave i civilne zaštite.

Na sastanku su prisustvovali i predstavnici Oružanih snaga RH  zapovjednik Zapovjedno operativnog središta brigadni general Krešo Tuškan i zapovjednik Gardijske oklopno mehanizirane brigade (GOMBR) Hrvatske kopnene vojske brigadni general Denis Tretinjak.

Na sastanku je zaključeno da će Slavonski brod i okolica biti spojeni na vodocrpilište u Sikirevcima, a građani će do tada dobivati potrebnu pitku vodu iz državnih robnih zaliha.

Oružane snage RH angažirane su u pomoći stanovništvu u opskrbi pitkom vodom, stoga je cisterna s pitkom vodom kapaciteta oko 6000 litara stigla u Slavonski Brod, a upućeno je i dodatnih pet cisterni  iz Knina, Slunja, Pule i Lekenika.

Također, 20 pripadnika Gardijske Oklopne mehanizirane brigade pomaže Hrvatskom crvenom križu u dostavi flaširane vode stanovnicima Slavonskog Broda i okolice, a bit će angažirani i tijekom sutrašnjeg dana, kako bi pomogli u ovoj situaciji.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako će u pomoć stanovništvu u opskrbi pitkom vodom  u Slavonskom brodu doći šest do sedam cisterni Hrvatske vojske i još količina flaširane vode iz robnih zaliha.

"Na temelju stručnih analiza zaključeno je da voda nije za piće ni za kuhanje. Analize će se nastaviti u Osijeku i Zagrebu, u Zavodu za javno zdravstvo, obavit će se nekoliko uzoraka da bi se vidjelo koji je pravi problem i koji je njegov karakter. Meni je i cijeloj Vladi žao što se ovo dogodilo pred sam Uskrs Nadam se da će se iznjedriti rješenje za ovu situaciju", rekao je Plenković.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako će Hrvatska vojska svojim resursima pomoći stanovnicima Slavonskog broda u opskrbi pitkom vodom. „Na raspolaganje smo dali cisterne s pitkom vodom i pripadnici GOMBR-e bit će građanima na raspolaganju za pomoć.“

Tom prilikom, predsjednik Vlade Plenković i ministar Krstičević obišli su pripadnike Hrvatske vojske i civilne zaštite koji su angažirani u pomoći stanovništvu u opskrbi pitkom vodom i pritom im zahvalili na angažmanu.





Priopćenja