Vlada usvojila Program aktivnosti posebnih mjera zaštite od požara

Na sjednici Vlade RH prihvaćen Program aktivnosti posebnih mjera zaštite od požara u 2018. i Izvješće o realizaciji Programa u 2017. godini

Vlada RH je na 86. sjednici u četvrtak, 22. ožujka 2018. godine prihvatila Prijedlog programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2018. godini i Izvješće o realizaciji Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2017. godini.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević izvijestio je članove Vlade RH da će Ministarstvo obrane RH u suradnji s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje (DUZS) i drugim tijelima Sustava domovinske sigurnosti za ovogodišnju protupožarnu sezonu u Divuljama uspostaviti Operativno vatrogasno zapovjedništvo, koje će u svojem sastavu imati situacijsko središte, s opremom potrebnom za prijenos i prikaz svih relevantnih informacija u realnom vremenu. 

„Za provedbu zadaća osigurat ćemo potreban broj zrakoplova i helikoptera te osposobljenih posada s letačko-tehničkim osobljem i to šest zrakoplova tipa Canadair, šest izviđačko-navalnih zrakoplova Air Tractor i dva transportna helikoptera“, rekao je ministar Krstičević istaknuvši: „Za vrijeme trajanja PP sezone 2018., od 1. lipnja do 30. rujna, osigurat ćemo 200 pripadnika koji će biti u spremnosti za brzu intervenciju te dodatne snage do 300 pripadnika za ojačanje snaga, kao i mornaričke snage s desantnim minopolagačem, desantnim jurišnim brodom i dvije gumene brodice“.

Također, najavio je da će u cilju provjera spremnosti, koordinacije rada i uvježbavanje snaga koje sudjeluju u provedbi zadaća za protupožarnu, Ministarstvo obrane u suradnji s DUZS-om i drugim tijelima Sustava domovinske sigurnosti u svibnju 2018. provesti vježbu „SIGURNOST 18”.

Za provedbu Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2018. godine osigurana su sredstva u financijskom planu Ministarstva obrane za 2018. godinu. 

U svom izlaganju ministar Krstičević osvrnuo se i na protupožarnu sezonu 2017. godine istaknuvši: „Broj, intenzitet i prostorni obuhvat požara na otvorenom prostoru bio je znatno veći od uobičajenog prosjeka tijekom prethodnih godina, što je zahtijevalo znatno veće angažiranje sudionika u izravnim aktivnostima gašenja požara i u aktivnostima koje su bile izravna posljedica požara“.

Također, podsjetio je da su uz snage vatrogastva, glavni nositelj operativnih aktivnosti bile Protupožarne namjenske snage Hrvatske vojske, a najzahtjevniju ulogu u izravnim aktivnostima gašenja požara imala je Protupožarna eskadrila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. „Protupožarna eskadrila je u PP sezoni 2017. odgovorila na 607 zahtjeva za potporom, pri čemu je ostvarila 17 606 letova, a što je višestruko povećanje u odnosu na 2016. godinu, kada je ostvareno 6364 leta“, istaknuo je Krstičević dodavši da je protupožarna eskadrila sudjelovala i u pružanju humanitarne pomoći u inozemstvu u gašenju požara i to u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Talijanskoj Republici.

Priopćenja