Prvi padobranski skokovi kadeta vojnih pilota

Padobranskim skokovima prethodile su zemaljske pripreme, a nakon obuke budući piloti stekli su uvjete za početak temeljne letačke izobrazbe

Kadeti 24. naraštaja vojnih pilota i učenici letači 5. naraštaja izvan projekta kadet koji se nalaze na obuci u Pilotskoj školi Središta za obuku HRZ-a i PZO-a „Rudolf Perešin“ izveli su u srijedu, 7. ožujka 2018. godine na aerodromu Lučko prve padobranske skokove.

Padobransku obuku, koja je neizostavni dio obuke svakog vojnog pilota, organiziralo je i provelo Središte za obuku HRZ-a i PZO-a u suradnji sa Zapovjedništvom specijalnih snaga i Eskadrilom višenamjenskih helikoptera 91. zrakoplovne baze.

Padobranskim skokovima prethodile su zemaljske pripreme, koje su provedene u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku. Obuhvaćale su teoriju padobranskog skoka, upoznavanje s padobranskom opremom i njezinom pripremom za skok, tehnike upravljanja padobranom, uvježbavanje prinudnih postupaka te doskok. Nakon usvajanja teorije budući vojni piloti na aerodromu Lučko i praktično su primijenili usvojena znanja.

Zapovjednik Pilotske škole SzO HRZ-a i PZO-a „Rudolf Perešin“ brigadir Branko Plazanić izrazio je zadovoljstvo provedenom obukom i čestitao budućim vojnim pilotima na uspješno izvedenim padobranskim skokovima. Nakon padobranske obuke, kazao je brigadir Plazanić, budući vojni piloti stekli su uvjete za početak temeljne letačke izobrazbe pod nazivom Zajednički temelji na avionu ZLIN 242L, koja započinje tehničkom učionicom koju će provesti u Središtu za obuku HRZ-a i PZO-a „Rudolf Perešin“. Odmah potom nastavljaju s teorijskom pripremom i letačkom obukom u Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze.



Priopćenja