Zapovjednik NATO zapovjedništva specijalnih snaga u posjetu MORH-u

Ministar Krstičević i general Šundov primili zapovjednika NATO zapovjedništva specijalnih snaga Colina J. Kilraina u radni posjet



Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera general zbora Mirko Šundov susreli su se u petak, 2. ožujka 2018. godine sa zapovjednikom NATO zapovjedništva specijalnih snaga viceadmiralom Colinom J. Kilrainom, koji boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Ministar Krstičević izrazio je dobrodošlicu viceadmiralu Kilrainu i naglasio da je Republika Hrvatska vjerodostojan partner NATO-a, s više stotina vojnika u dvije eFP BG, u Afganistanu i na Kosovu.

Naglasio je ulaganje Vlade RH u sustav i angažman u sklopu sustava Domovinske sigurnosti. "U tom kontekstu i specijalne snage ovih su dana snažno radile na netradicionalnoj zadaći pomoći snijegom pogođenom stanovništvu", istaknuo je ministar Krstičević.

Izrazio je zahvalnost za savjete i mentorstvo NSHQ u razvoju novih sposobnosti hrvatskih specijalnih snaga. Naglasio je kako Hrvatska želi održati ugled "male zemlje koja se bori iznad svoje kategorije", kako ju je opisao američki MO James Mattis.

Viceadmiral Kilrain složio se s takvim opisom i izrazio zahvalnost i zadovoljstvo na hrvatskom doprinosu NSHQ. Napomenuo je kako je NSHQ osnovan upravo kako bi spojio NATO specijalne snage i pomogao u standardizaciji i razvoju sposobnosti pa trenutno održava velik broj tečajeva. Naglasio je interes i potporu za provedbu pojedinih obučnih aktivnosti i sadržaja u Hrvatskoj.

Ministar Krstičević i viceadmiral Kilrain zaključili su da postoji obostrani interes i prostor za daljnje proširenje već izvrsne suradnje.

Tijekom službenog posjeta Republici Hrvatskoj zapovjednik NATO zapovjedništva specijalnih snaga viceadmiral Colin J. Kilrain sastat će se i s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović.



Priopćenja